Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Δημοσκόπηση GPO: Σκηνικό απόλυτης κυριαρχίας της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό – «Nτέρμπι» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση

Ένα καινοφανές πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται ενάμιση μήνα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ η κυβέρνηση, στους πρώτους τρεις μήνες της δεύτερης θητείας της έχει περάσει από ουκ ολίγες φθοροποιές κρίσεις, με κορυφαίες τις πλημμύρες στη Θεσσαλία: η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι του πολιτικού σκηνικού, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν αναπτύσσει δυναμική, αλλά βρίσκεται σε καθεστώς ελεύθερης πτώσης με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται ένα ντέρμπι με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση εφόσον δεν αναστραφεί η πορεία του.

Τα νούμερα της πρώτης δημοσκόπησης μετά την εσωκομματική σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ (GPO για το Star) είναι αποκαρδιωτικά για την Κουμουνδούρου και από την άλλη ενθαρρυντικά για την πολιτική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,9%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Στους προσωπικούς δείκτες των πολιτικών αρχηγών, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος είναι ίσως ο πρώτος ιστορικά νέος ηγέτης κόμματος που δεν καταφέρνει να αναπτύξει θετική δυναμική. Μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη το 48% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 13,8% τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη. Δηλαδή, ο κ. Ανδρουλάκης, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, υποσκελίζει τον κ. Κασσελάκη, «σπάζοντας» έτσι την επί χρόνια νόρμα της σύγκρισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, και η προσωπική δημοφιλία του κ. Κασσελάκη είναι εξαιρετικά χαμηλή, όντας πέμπτος κάτω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τις θετικές απόψεις για τον κ. Μητσοτάκη να υπερτερούν ελαφρώς αυτές των αρνητικών, πράγμα σπάνιο για πρωθυπουργό στον τέταρτο χρόνο της θητείας του.

Στήριξη Κασσελάκη μόνο εντός ΣΥΡΙΖΑ

Αν κάτι είναι παρήγορο για τον κ. Κασσελάκη σε αυτό το σκηνικό είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να εγκρίνουν τις κινήσεις του στην εσωκομματική σκακιέρα. Μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 76,2% θεωρεί ότι η στάση των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος και το 77,7% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση. Στη μεγάλη εικόνα, όμως, μόλις το 22% του συνόλου των ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε σωστή κατεύθυνση, κάτι που καταδεικνύει τις περιορισμένες εκλογικές δεξαμενές του κόμματος που μοιάζει να βρίσκεται σε φάση περαιτέρω σμίκρυνσης.

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα προβλήματα

Όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν την κεντρική διαπίστωση που κάνει και το Μέγαρο Μαξίμου ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας και άρα το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να επιμείνει σε στρατηγική αντιμετώπισης αυτών, χωρίς να ασχολείται με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το 55,5% θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης. Ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4% προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Ευρύτερα, πάντως, μπορεί η πορεία της κυβέρνησης να αποτιμάται αρνητικά από το 54% των ψηφοφόρων, πλην όμως το 43,8% των θετικών γνωμών υπερβαίνει το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές και στηρίζει την εκτίμηση ότι η ΝΔ διατηρεί ανοιχτούς περισσότερους διαύλους με δυνητικές δεξαμενές ψηφοφόρων. Από την άλλη, η άνοδος της Ελληνικής Λύσης στο 5,5%, με εισροές και από τη ΝΔ, αναδεικνύει έναν δυνητικό κίνδυνο κυρίως στα δεξιότερα του κυβερνητικού κόμματος, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψιν τις πλειοψηφικά αρνητικές απόψεις για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων (48,4% κατά έναντι 46% υπέρ) και για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

By