Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Δημοσκόπηση: Μειώθηκε το προβάδισμα των Συντηρητικών

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, προηγείται του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος με μόλις 5%, καταγράφοντας πτώση από τη διαφορά 15% πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την έρευνα του Ipsos MORI. 

Συγκεκριμένα οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν ποσοστό 45%, μειωμένο κατά 4% σε σύγκριση με έρευνα της 18ης Μαΐου, ενώ οι Εργατικοί αυξάνουν τα ποσοστά τους κατά 6%, στο 40%.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στη (διαπροσωπική) της επαφή με τους ψηφοφόρους, η κυρία Μέι δεν τα πάει καλά και χάνει έδαφος ιδίως μεταξύ των μεσήλικων ψηφοφόρων και των γυναικών» εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μπεν Πέιτζ, διευθύνων σύμβουλος της Ipsos MORI.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι Εργατικοί δείχνουν να προσελκύουν νεότερης ηλικίας ψηφοφόρους, που δεν είχαν ψηφίσει προηγουμένως.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα πρόσφατων δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία το εντυπωσιακό προβάδισμα της Μέι, άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων όταν προκήρυξε τις εκλογές, συρρικνώθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν θα καταφέρει να καταγράψει την σαρωτική νίκη που ήλπιζε.

Την ίδια ώρα, ένα αξιόπιστο μοντέλο που έφτιαξε ο Μάικλ Άσκροφτ, ο οποίος διετέλεσε ταμίας του Συντηρητικού Κόμματος, έδειξε σήμερα ότι ναι μεν η πλειοψηφία που ενδεχομένως συγκεντρώσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατέγραψε πτώση σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, ωστόσο εκτιμάται ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 60 εδρών.

Πιθανή αποτυχία να κερδίσει τις εκλογές της 8ης Ιουνίου με ευρεία πλειοψηφία θα αποδυνάμωνε την Τερέζα Μέι λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Την ίδια ώρα το να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών θα προκαλούσε αναταραχή στην πολιτική σκηνή της χώρας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By