Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Δύο γαλλικά δικαστήρια καταδίκασαν τον Ζαν-Μαρί Λεπέν

Ο Λεπέν χαρακτήρισε πριν από περίπου έναν χρόνο «λεπτομέρεια» τους θαλάμους αερίων

lepen

Από δύο γαλλικά δικαστήρια καταδικάσθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν για δηλώσεις του σχετικά με τους θαλάμους αερίων των ναζί, τους οποίους χαρακτήρισε και πάλι «λεπτομέρεια» της ιστορίας του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, και σχετικά με την «ερεθιστική παρουσία» των Ρομά.

Ο Λεπέν χαρακτήρισε πριν από έναν χρόνο «λεπτομέρεια» τους θαλάμους αερίων, κάτι που είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για αμφισβήτηση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και τον καταδίκασε να καταβάλει πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Οι δικαστές απέρριψαν τη βουλευτική ασυλία που επικαλούνταν ο συνιδρυτής του κόμματος της ακροδεξιάς που είναι σήμερα ευρωβουλευτής. Έδωσαν επίσης εντολή να δημοσιευθεί μια δικαστική ανακοίνωση σε τρεις εφημερίδες και καταδίκασαν τον Λεπέν να καταβάλει συνολικά αποζημίωση 10.001 ευρώ σε τρεις ενώσεις. Ηλικίας σήμερα 87 ετών, έχει ήδη καταδικασθεί δύο φορές από τη γαλλική δικαιοσύνη, σε αστικά δικαστήρια, για παρόμοιες δηλώσεις, τις οποίες είχε κάνει για πρώτη φορά το 1987.

Στις 2 Απριλίου 2015, σε δημοσιογράφο που τον είχε ρωτήσει αν λυπάται που είχε χαρακτηρίσει «λεπτομέρεια» τους θαλάμους αερίων, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε απαντήσει: «Καθόλου. Αυτό που είπα ανταποκρινόταν στη σκέψη μου ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν μια λεπτομέρεια της ιστορίας του πολέμου, εκτός αν δεχθεί κανείς ότι ο πόλεμος ήταν αυτός που ήταν μια λεπτομέρεια των θαλάμων αερίων».

Ο δημοσιογράφος επανήλθε ρωτώντας τον αν «εκατομμύρια νεκροί» μπορούν να χαρακτηρισθούν «λεπτομέρεια». «Δεν είναι ένα εκατομμύριο νεκροί, είναι οι θάλαμοι αερίων», «εγώ μιλάω για συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μίλησα για αριθμό νεκρών. Μίλησα για ένα σύστημα. Είπα ότι ήταν μια λεπτομέρεια της ιστορίας του πολέμου», είχε επιμείνει ο πρώην ηγέτης του Εθνικού Μετώπου.

Εξάλλου ο Ζαν-Μαρί Λεπέν καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Νίκαιας (νοτιοανατολική Γαλλία) σε πρόστιμο 5.000 ευρώ για «εξώθηση σε μίσος και εθνοτικές διακρίσεις» για τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2013 σε βάρος των Ρομά. Θα πρέπει επίσης να καταβάλει από 1.000 ευρώ σε καθεμιά από τις τρεις ενώσεις που προσέφυγαν εναντίον του.

Σε δημόσια συγκέντρωση στη Νίκαια, ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου είχε κατηγορήσει «μερικές εκατοντάδες Ρομά που έχουν στην πόλη μια ερεθιστική και μυρωδάτη παρουσία», και είχε προβλέψει την έλευση στην πόλη «τουλάχιστον 50.000 Ρομά» το 2014.

Οι δηλώσεις του Λεπέν για τους θαλάμους αερίων είχαν καταδικασθεί από την κόρη του, την Μαρίν, που τον διαδέχθηκε επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, και είχαν επιφέρει την αναστολή της συμμετοχής του Ζαν-Μαρί Λεπέν στο κόμμα που για καιρό ενσάρκωνε –η οποία αναιρέθηκε στη συνέχεια από τη δικαιοσύνη– και στη συνέχεια τη διαγραφή του.

By