Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020

Διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες -σε Β1 από Β3- προχώρησε απόψε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. To outlook διατηρείται σταθερό.

Οπως αναφέρει ο οίκος, οι λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι:

– Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ενίσχυση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές, θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων.

– Πλέον, υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα.

– Εχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στην οποία είχε προχωρήσει η Moody΄s πριν από έναν χρόνιο, λόγω της σημαντικής δημοσιονομικής και θεσμικής βελτίωσης, βλέποντας έτσι «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από τα Μνημόνια, είχε επιλέξει να μην προχωρήσει στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Ως αιτία, τότε, είχε χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι, μετά την αναβάθμιση του Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, δεν υπήρχαν σχέδια για μια νέα κίνηση σχετικά με τα ελληνικά ratings.

Μετά την S&P τον Ιανουάριο, την Fitch στις αρχές Φεβρουαρίου -που διατήρησαν σταθερή την αξιολόγησή τους- και την Moody’s σήμερα, Παρασκευή, οι επόμενες αξιολογήσεις είναι στις 26 Απριλίου από την S&P και πάλι και στις 3 Μαΐου από την DBRS.

Ο επόμενος γύρος αξιολογήσεων για φέτος ξεκινά στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody’s, στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από την DBRS.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By