Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

“Διπλωματικό επεισόδιο” στην Τουρκία: Έπιασαν Ρώσους να κατασκοπεύουν τουρκικά drones!

«Στα πράσα» πιάστηκαν Ρώσοι κατάσκοποι από τις αρχές στην Τουρκία, έπειτα από έρευνες σχετικά με την ύποπτη δράση τους που στόχευε στην παραγωγή των τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), γεγονός που ανάγκασε τη Μόσχα να παρέμβει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τοποθετήθηκε σήμερα με δηλώσεις του αναφορικά με το «διπλωματικό επεισόδιο», διευκρινίζοντας ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για να ξεπεραστούν τα όποια «προβλήματα» προκλήθηκαν από τη δράση των Ρώσων δημοσιογράφων.

Ειδικότερα, δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι φέρονται να συνελήφθησαν, μαζί με μία αζερικής καταγωγής Τουρκάλα υπήκοο που τους συνόδευε, την ώρα που έκαναν λήψεις εικόνων έξω από τις εγκαταστάσεις στην Κωνσταντινούπολη της εταιρείας που παράγει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Πρόκειται για τον απεσταλμένο του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV, Αλεξέι Πετρούσκο, και του κάμεραμαν Ιβάν Μαλίσκιν. Τα ίχνη των δύο δημοσιογράφων χάθηκαν την περασμένη Παρασκευή, μέχρι που έγινε γνωστή η σύλληψή τους. Το τηλεοπτικό δίκτυο στο οποίο εργάζονται είχε κάνει γνωστή την εξαφάνισή τους και είχε ζητήσει παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ρωτήθηκε σήμερα, Δευτέρα, από τους δημοσιογράφους εάν η Μόσχα θεωρεί εχθρική πράξη της σύλληψη από τις τουρκικές Αρχές των δύο Ρώσων δημοσιογράφων. Ο ίδιος απάντησε ότι η ρωσική πλευρά διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι συλλήψεις.

«Οι διπλωμάτες μας βρίσκονται σε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε το θέμα αυτό μέσω διαλόγου. Αναμένουμε και ελπίζουμε να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι μας το συντομότερο» προσέθεσε.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται ενοχλημένος από τις επιτυχίες των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δυσφορία Πούτιν οφείλεται το γεγονός ότι τα τουρκικά UAV παρέκαμψαν τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας των Αρμενίων, πλήττοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία τους.

Ανάλογα τουρκικά δημοσιεύματα, τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν επίσης ότι η Μόσχα εμφανίζεται ενοχλημένη και από το γεγονός ότι η Άγκυρα σκοπεύει να πουλήσει στην Ουκρανία τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By