Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

«Δείπνο στο σκοτάδι»

Mια πρωτοβουλία ατόμων με προβλήματα όρασης, που επιχειρούν να μυήσουν το κοινό στη δική τους καθημερινότητα

tuflos

Ένα δείπνο διαφορετικό από τα άλλα, το «Δείπνο στο σκοτάδι» θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ατόμων με προβλήματα όρασης, που επιχειρούν να μυήσουν το κοινό στη δική τους καθημερινότητα.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» πρωτοδιοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2013 στην Αθήνα. Η επιτυχία της δράσης οδήγησε σε αντίστοιχες διοργανώσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Τρίπολη. Αυτό το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση στην Αθήνα και έκτη στην Ελλάδα.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» οξύνει τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όσφρησης και της ακοής, αλλά καταργεί την όραση. Οι συμμετέχοντες θα βρεθούν σε μια αίθουσα, όπου δεν θα υπάρχει καμία πηγή φωτός. Το εστιατόριο θα κλείσει όλα τα φώτα, κουρτίνες θα καλύπτουν τα παράθυρα και κάθε φωτεινή ένδειξη, ενώ οι συνδαιτυμόνες απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα, αναπτήρες ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός. Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές, άτομα με ή χωρίς προβλήματα όρασης, θα βρίσκονται εκεί για να κατευθύνουν τους θαμώνες και με τις κατάλληλες οδηγίες να τους βοηθήσουν να βιώσουν την εμπειρία. Η επιλογή των φαγητών θα γίνει με γνώμονα την ικανοποίηση των αισθήσεων. Για τον σκοπό, αυτό το μενού θα περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Πρόκειται για μια εμπειρία που διεθνώς σημειώνει μεγάλη επιτυχία, με εστιατόρια να λειτουργούν καθημερινά με αυτή τη φιλοσοφία σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Περιγράφοντας τις προηγούμενες διοργανώσεις, ο κ. Αυγουλάς προσθέτει ότι οι συμμετέχοντες μένουν έκπληκτοι από το πόσες διαφορετικές λεπτομέρειες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν, όπως τους διαφορετικούς ήχους του νερού και του κρασιού όταν πέφτουν στο ποτήρι ή τις λαχταριστές μυρωδιές των συστατικών. Επίσης, συχνά πραγματοποιούνταν άτυποι διαγωνισμοί στις παρέες για το ποιος θα λερωθεί λιγότερο όταν θα φάει ή όταν θα βάλει κρασί στο ποτήρι του.

Έχοντας εκ γενετής προβλήματα όρασης, ο κ. Αυγουλάς συμμετέχει στα κοινά διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αν και νέος σε ηλικία, ο Βαγγέλης Αυγουλάς έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό: είναι τακτικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή οργάνωση «Views» για νέους με προβλήματα όρασης, πρόεδρος στο Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων των δήμων Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Πετρούπολης και Καματερού, πρόεδρος στη νεολαία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιλίου.

«Υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες πολιτών που ταλαιπωρούνται και δεν εκφράζονται», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Δυστυχώς η αναπηρία είναι ένα ακριβό «άθλημα» στην Ελλάδα και το πρόσθετο κόστος προκύπτει από ελλείψεις στην κρατική πρόνοια, τις ελλείψεις στην προσβασιμότητα και τον ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

Επόμενος στόχος του Βαγγέλη Αυγουλά είναι το «Δείπνο στο σκοτάδι» να διοργανώνεται σε συνεργασία με σχολεία ή πανεπιστήμια, για να συμμετάσχουν σε αυτό παιδιά και νέοι. Όνειρό του είναι, επίσης, να λειτουργήσει ένα εστιατόριο στην Ελλάδα, που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση δείπνα στο σκοτάδι.

Το 6ο «Δείπνο στο σκοτάδι» θα φιλοξενηθεί αυτό το Σάββατο, στις 9 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρίων Royal» (Αρκαδίας 16, Περιστέρι). Η τιμή συμμετοχής στο δείπνο κοστίζει 20 ευρώ με πλήρες μενού. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στα Παιδικά Χωριά SOS.

Μετά το δείπνο θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι με ζωντανή ορχήστρα, η οποία απαρτίζεται από άτομα με και χωρίς προβλήματα όρασης, με στόχο να στείλει και αυτή ένα μήνυμα κοινής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και σε χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής δίνονται στο μέιλ [email protected] και στο τηλέφωνο 210-2627385.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By