Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Δυσαρέσκεια Γκάμπριελ για το «όχι» Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα

Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την αρνητική απάντηση του Σόιμπλε.

soible

Ενώ μέχρι χθες το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνιστούσε «χαλάρωση» και εξέφραζε την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη θα καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί κάποια ουσιώδη πρόταση για λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ.

Στην πραγματικότητα το ελληνικό αίτημα στοχεύει σε μια «συμφωνία-γέφυρα» χωρίς να πληροί τα κριτήρια του προγράμματος. Όπως ακόμη τονίζει ο κ. Γέγκερ, «Η επιστολή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup.»

Σε επικοινωνία με τη Deutsche Welle εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι οι δηλώσεις του κ. Γέγκερ εκφράζουν τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Mάρτιν Γέγκερ αρνήθηκε πάντως να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις για το ποια σημεία ακριβώς του ελληνικού αιτήματος απορρίπτονται από το Βερολίνο. Για παράδειγμα, αν το ελληνικό αίτημα δεν πληροί το ένα από τα πέντε κριτήρια της Δευτέρας, εκείνο δηλαδή που προβλέπει ότι κανένα από τα συμβαλλόμενα μέλη της δανειακής σύμβασης δεν θα προβεί σε μονομερείς πράξεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου κατέστησε σαφές ότι το όλο ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών (Euro working group) που θα προετοιμάσει την αυριανή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, το ζητούμενο σε αυτές τις συναντήσεις είναι κατά πόσο η ελληνική πλευρά να δεχθεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Χωρίς μια συμβιβαστική διάθεση των Αθηνών σε αυτό το σημείο δεν πρόκειται να υπάρξουν παραχωρήσεις των εταίρων.

Πάντως ακόμη και εντός της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο υπ. Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βιάστηκε να απορρίψει το ελληνικό αίτημα.

«Είμαι υπέρ του να μην λέμε τόσο γρήγορα ναι ή όχι. Θα συμβούλευα να διεξαχθούν συνομιλίες», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, προσθέτοντας ότι είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα το ότι η Αθήνα αποδέχεται ότι πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Διευκρίνισε ωστόσο πως «ό,τι κι αν θέλει να αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να το χρηματοδοτήσει μόνη της».

Πηγή: DW

By