Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Δύσκολη η δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία

«Όλοι γνωρίζουμε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία καθιστούν την πρόταση (περί δημιουργίας ζωνών ασφαλείας) ακόμη πιο δύσκολα υλοποιήσιμη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη»

synodos-koryfhs

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν την Πέμπτη την πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη συριακή επικράτεια, μια πρόταση που είναι δύσκολα υλοποιήσιμη εν μέσω των επιχειρήσεων της Ρωσίας και του Ιράν στη χώρα, εκτίμησε σήμερα μια πηγή στην ΕΕ σε δηλώσεις της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Την 5η Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας, καθώς και την ενίσχυση της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), με στόχο την μείωση των προσφυγικών ροών από την Συρία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες.

«Όλοι γνωρίζουμε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία καθιστούν την πρόταση (περί δημιουργίας ζωνών ασφαλείας) ακόμη πιο δύσκολα υλοποιήσιμη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη», δήλωσε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι τουρκικές αρχές με επιστολή τους προειδοποίησαν τους ηγέτες της ΕΕ για μια νέα μαζική ροή προσφύγων στην Ευρώπη αν δεν δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τη Δευτέρα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε δύσκολο στόχο τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία εν μέσω των επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα και των ρωσικών επιχειρήσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By