Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

DJ: Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της Ελλάδας για έκδοση επιπλέον 4,5 δισ. σε έντοκα

Tα χρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να συντηρηθεί η κυβέρνηση για τους επόμενους 4 – 6 μήνες

ekt

Αξιωματούχοι στην Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ψάχνουν μανιωδώς τρόπους για να αποτρέψουν η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα τον επόμενο μήνα, αφού τα αρχικά σχέδια για τη χρηματοδότηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας απέτυχαν, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Σε συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων των οικονομικών υπουργείων την Πέμπτη, η Ελλάδα ζήτησε την άδεια να αντλήσει επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμο χρέος – ένα αίτημα που απορρίφθηκε αμέσως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρουν τέσσερεις αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να συντηρηθεί η κυβέρνηση για τους επόμενους 4 έως έξι μήνες, το διάστημα που θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για να διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.

Η μείωση των φορολογικών εσόδων κατά την προεκλογική περίοδο έχουν σπρώξει τα οικονομικά της Ελλάδας σε ένα επισφαλές σημείο, αναφέρει το Dow Jones Newswires. Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται τώρα ότι η κυβέρνηση υπό τον κατά της λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ξεμείνει από μετρητά έως τις αρχές Μαρτίου.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral από τις τράπεζες που αναζητούν χρηματοδότηση. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βασιστούν στην έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζά τους, που είναι πιο ακριβή και μπορεί επίσης να κοπεί από την ΕΚΤ, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Στις συνομιλίες της Πέμπτης, αξιωματούχοι ζήτησαν από την Ελλάδα να έρθει με ένα συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης έως την επόμενη Τετάρτη στο έκτακτο Eurogroup.

Ο επικεφαλής της ομάδας, ο αυστριακός Thomas Wieser, θα προετοιμάζει έγγραφο που θα περιγράφει διαφορετικά σενάρια, αναφέρει ένας αξιωματούχος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα ποσά για ένα νέο πακέτο διάσωσης, λόγω της αβεβαιότητας αναφορικά με τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος του έτους και μετά, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Μέχρι να προσδιοριστεί αυτό, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν βλέπουν διέξοδο αναφορικά με την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης μετά το τέλος του Φεβρουαρίου – ένα βήμα που όπως σημειώνει το Dow JonesNewswires, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αρνείται μέχρι στιγμής να κάνει.

«Η επέκταση είναι το μόνο πράγμα πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.

Μπορεί να υπάρξει κάποιο περιθώριο για τη νέα κυβέρνηση να υποκαταστήσει αντιλαϊκά μέτρα με πιο «εύπεπτα» και τα ελληνικά σχέδια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο πιο αποδοτικό υποδέχθηκαν θετικά στη συνάντηση της Πέμπτης, είπε ένας από τους αξιωματούχους. Αλλά, τονίζει ο αξιωματούχος, «το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αξιόπιστο».

Η άλλη κύρια προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ – να μειώσει το ύψος του ελληνικού χρέους – μπορεί να χρειαστεί να περιμένει ακόμη περισσότερο. «Οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος δεν είναι για τώρα» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, αφού συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για την μελλοντική στήριξη για την Ελλάδα, είναι πιθανό ότι οι πιστωτές θα μπορούσαν να εξετάσουν μέτρα για περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

By