Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: 48 ώρες για την «κατ’ αρχήν έγκριση» του δανείου των 1,6 δισ.

Το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ουάσιγκτον) θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να παράσχει την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle) για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, διάρκειας 13 περίπου μηνών.

Η άνω των 100 σελίδων έκθεση του προσωπικού του ΔΝΤ που θα συνοδεύει το αίτημα για το νέο ελληνικό πρόγραμμα και η οποία θα εμπεριέχει και την αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Το βασικό πνεύμα της εν λόγω ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι πως η βιωσιμότητα εκπεφρασμένη σε όρους ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (ύψος ετήσιων πληρωμών για τοκοχρεολύσια) δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί, παρά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, τη χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση, μετά το τέλος του προγράμματος.

Να σημειωθεί πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ενημερώσει προκαταρκτικά στις 19 Ιουνίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τη συμφωνία που επετεύχθη στη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την Ελλάδα.

Η κ. Λαγκάρντ είχε αναφέρει τότε ότι το ΔΝΤ δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή του με άμεση χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα του χρέους. Σε σχέση δε με την ελάφρυνση του χρέους, είχε τονίσει ότι υπήρξε πρόοδος, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα για να μπει χρηματοδοτικά το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή συνέστησε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατ’ αρχήν έγκριση της δανειακής, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση αυτή ως μια «άριστη λύση».

Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Ελλάδας, η επί της αρχής έγκριση επιτρέπει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τομέα των πολιτικών, ενώ η αποδέσμευση των 1,6 δισ. ευρώ θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα παρέχουν δεσμεύσεις, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

By