Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

ΔΝΤ: Άγνωστο αν θα γίνει αποδεκτό ένα αίτημα αναβολής από την Αθήνα

Το ταμείο τονίζει ότι δεν ξέρει τι θα πράξει αν υπάρξει αίτημα αναβολής αποπληρωμής της δόσης από την Ελλάδα

dnt_new

Ουδέν σχόλιο αναφέρουν κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις φήμες που κάνουν λόγο γα ελληνικό αίτημα παράτασης αποπληρωμής της επόμενης δόσης προς το ταμείο, που λήγει τον Μάρτιο.

Καμία επιβεβαίωση δεν υπάρχει πως έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις περί αυτού, όπως μετέδωσε το Mega στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ακόμα και αν τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου τέτοιο αίτημα από την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τα μέλη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να απαιτηθεί από την Αθήνα η υπογραφή νέου, τρίτου μνημονίου, λένε οι πηγές του ΔΝΤ.

Όσο για το αν θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» ενδεχόμενο τέτοιο αίτημα δίμηνης αναβολής της καταβολής των 400 εκατομμυρίων ευρώ, τότε πηγές του Ταμείου αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, ειδικά εάν αν δεν γίνει σε συνεννόηση με το Ταμείο και τους δανειστές, με την υποσημείωση πάντως πως κάτι τέτοιο δεν το θέλει κανείς.

Πάντως, τονίζεται ότι στελέχη του ΔΝΤ βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τις κινήσεις αυτές της Αθήνας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μπλόφα.

Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ με θέμα την Ελλάδα.

Αν και τα στελέχη του Ταμείου δεν την χαρακτηρίζουν «έκτακτη», εν τούτοις προήδρευσε η κυρία Λαγκάρντ, ενώ την ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις μετά το Eurogroup έκανε ο κύριος Τόμσεν.

Ο κύριος Τόμσεν ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ΔΝΤ είναι ανοιχτό να ονομάσει το πρόγραμμα όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (ΜoU) πρέπει να υπάρχει, καθώς «και να θέλαμε να μην υπάρχει, είναι ανάγκη να υπάρχει».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By