Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

ΔΝΤ: «Ακατάλληλες οι προτάσεις της Ελλάδας για να διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα»

Τι δήλωσε σε συνέντευξη του ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

dnt_new

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι κατάλληλες για την διασφάλιση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, δήλωσε σε συνέντευξη του στην γαλλική Les Echos ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Μπλανσάρ ανέφερε στην γαλλική εφημερίδα ότι το 2015 η Ελλάδα θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3%, αλλά πλέον αυτός ο στόχος δεν φαίνεται ρεαλιστικός.

Η αναθεώρηση αυτού του πλεονάσματος προς τα κάτω θα οδηγούσε σε νέες χρηματοδοτικές ανάγκες, για τις οποίες η Ελλάδα θα χρειαζόταν και πάλι την στήριξη των Ευρωπαίων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πετύχει μόνο αν η Ελλάδα παρουσίαζε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, σημείωσε ο ίδιος.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, χρειαζόμαστε αξιόπιστα μέτρα για να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα και να διατηρήσουμε το πλεόνασμα αυτό στο μέλλον» είπε ο κ. Μπλανσάρ.

«Αυτό απέχει πολύ από την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα» πρόσθεσε. «Αυτό που είναι ολοφάνερο είναι πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι συχνά πολύ γενναιόδωρο και ότι ακόμα υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι» είπε ο κ. Μπλανσάρ στην εφημερίδα σε συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών στην πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας.

By