Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: Χαμηλή ανάπτυξη για αρκετά χρόνια

Λόγω του ισχυρού πλήγματος που δέχθηκε η αναπτυξιακή δύναμη από την χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009

DNT

Η αναπτυξιακή δυναμική δέχτηκε παγκοσμίως ένα ισχυρό πλήγμα, χάρις στην χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009 και είναι πολύ πιθανό να μείνει πίσω για χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Αυτό σημαίνει, εκτιμά το ΔΝΤ, ότι είναι πολύ πιθανό τα επιτόκια να μείνουν χαμηλά για αρκετό διάστημα ακόμα.

Η δυνητική ανάπτυξη, μέγεθος που καταμετρά πόσο γρήγορα οι οικονομίες μπορούν να αναπτυχθούν στο χρόνο, χωρίς να δεχτούν πληθωριστικές πιέσεις, είχε αρχίσει να επιβραδύνεται στις πλουσιότερες οικονομίες ήδη πριν από την κρίση, εξ” αιτίας του γηράσκοντος πληθυσμού και της πτώσης στην τεχνολογική καινοτομία. Όμως, ανάμεσα στο 2008 και το 2014, η μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων και της απασχόλησης οδήγησαν σε πτώση της δυνητικής ανάπτυξης στο 1,3%, 0,5% χαμηλότερα από ό,τι πριν την κρίση, σύμφωνα με την μελέτη του ΔΝΤ.

Στα επόμενα χρόνια, οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να παρουσιάσουν δυνητική ανάπτυξη 1,6%, και πάλι κάτω από τα προ κρίσης ποσοστά, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την απομείωση του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Στη μελέτη αναφέρεται μάλιστα, ότι η χαμηλή ζήτηση στην περιοχή της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μικρότερη δυνητική ανάπτυξη από τις προβλέψεις.

Στις αναδυόμενες οικονομίες η δυνητική ανάπτυξη έπεσε στο 6,5% από το 2008 έως το 2014 , περίπου 2% χαμηλότερα από ό,τι πριν την κρίση, και αναμένεται να βρεθεί στο 5,2% στα επόμενα 5 χρόνια καθώς οι πληθυσμοί γερνούν και οι δομικοί περιορισμοί δυσχεραίνουν την περαιτέρω ανάπτυξη του κεφαλαίου, ενώ η παραγωγικότητα μειώνεται. Μάλιστα η εκτιμώμενη πτώση για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς η Κίνα βρίσκεται στη μετάβαση από μία οικονομία βασισμένη σε επενδύσεις σε μια οικονομία βασισμένη στην κατανάλωση, εκτιμά το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ καλεί τις ανεπτυγμένες οικονομίες να στηρίξουν τη ζήτηση και τις επενδύσεις, κάτι που περιλαμβάνει τόσο την έρευνα όσο και τις υποδομές. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει κι αυτές να επενδύσουν στις υποδομές, να απαλαγούν από τις υπερβολικές κανονιστικές ρυθμίσεις και να βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Ταμείο.

By