Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΔΝΤ: «Χωρίς εφαρμογή του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα λάβει ελάφρυνση χρέους»

Τελεσίγραφο προς την Αθήνα απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

lagarde

Ανώτερος αξιωματούχος του Ταμείου υπό καθεστώς ανωνυμίας ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ότι «αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα, δεν θα λάβει την ελάφρυνση χρέους».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση, και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ωστόσο πως «το ΔΝΤ δεν έχει υποχωρήσει στο ότι χρειάζεται επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το Ταμείο θα ετοιμάσει έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα καταθέσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και με βάση αυτή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

«Τα σχόλια αυτά καταδεικνύουν ότι στη συμφωνία που συνήφθη από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη νύχτα, δεν επετεύχθησαν τα βασικά στοιχεία που το ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι κρίσιμης σημασίας για να επιστρέψει επιτέλους η υπερχρεωμένη χώρα στην εξυγίανση» σχολιάζει μεταξύ άλλων δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

«Το ΔΝΤ θα κερδίσει τον πόλεμο, και η Ελλάδα θα πάρει την ελάφρυνση χρέους που τόσο χρειάζεται» δήλωσε στο μεταξύ στο Bloomberg ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος είναι μέτοχος στη Eurobank.

By