Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΔΝΤ: Έρευνα για τυχόν ευθύνες Τόμσεν σε αστοχίες του ελληνικού προγράμματος

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ έχει ήδη δείξει ότι δεν θα χαριστεί στην ηγεσία του Ταμείου

tomsen_938290472

Ο Πολ Τόμσεν, επί σειρά ετών επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας που διεξάγει το ΔΝΤ, για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και άλλων χωρών, από το 2010 έως σήμερα, με αντικείμενο τον εντοπισμό τυχόν λαθών, παραλείψεων και πολιτικών συμβιβασμών του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης.

Την έκθεση συντάσσει αυτή την περίοδο το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης και στο πλαίσιο της έρευνας, ο Πολ Τόμσεν αναμένεται να κληθεί το προσεχές διάστημα, ώστε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Γραφείου. Για τις αποφάσεις του θα ερωτηθούν και στελέχη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ έχει ήδη δείξει ότι δεν θα χαριστεί στην ηγεσία του Ταμείου. Σε έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου για την αντίδραση του ΔΝΤ στην κρίση του 2008 εξαπέλυσε τα πρώτα «τροχιοδεικτικά πυρά», γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία ακόμα και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ενδεικτική των προθέσεων του Ανεξάρτητου Γραφείου είναι η σαφής διαφοροποίησή του από την έκθεση αξιολόγησης που είχε καταρτίσει το κλιμάκιο του ΔΝΤ τον Μάιο του 2013 για την αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος της Ελλάδας και η οποία ήταν μάλλον επιεικής για τα στελέχη του Ταμείου.

Η έρευνα αναμένεται να καταδείξει τις ευθύνες του τέως γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, και του πρώην διευθυντή Ευρωπαϊκού Τομέα, Μάρεκ Μπέλκα, που σύμφωνα με τότε στελέχη του οργανισμού υπαναχώρησαν στις ευρωπαϊκές πιέσεις κατά τη συνομολόγηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος.

By