Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020

ΔΝΤ: Καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία – Αυξάνονται οι κίνδυνοι

Σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και το 2020 προχώρησε σήμερα από το Νταβός της Ελβετίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ανακοινώνοντας την αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως έχει αυξηθεί ο κίνδυνος μεγαλύτερης επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη, παρόλο που δεν διαβλέπεται άμεσα ύφεση και παρομοίασε την παγκόσμια οικονομία με το cross-country skiing, λέγοντας πως αυτό απαιτεί «καλή ορατότητα, να μην υπάρχει αβεβαιότητα και κίνδυνοι και κυρίως ο καθένας να κινείται στο δρόμο του».

Στη βάση αυτή τόνισε πως πρέπει να υπάρχει διεθνής συνεργασία στα ζητήματα της οικονομίας και να εφαρμόζονται πολιτικές που αποφεύγουν τις εντάσεις.

«Η πολυμερής συνεργασία είναι σήμερα ακόμη πιο σημαντική και είναι σημαντικό οι πολυμερείς θεσμοί, όπως το ΔΝΤ, να διαθέτουν επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Λαμβάνοντας το λόγο η νέα επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπίνα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία αντικατέστησε τον Μορίς Ομπστφελντ στο τιμόνι της διεύθυνσης μελετών του Ταμείου, δήλωσε πως το ΔΝΤ θεωρεί πλέον πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, όταν τον Οκτώβριο προέβλεπε 3,7% και για τα δύο έτη.

«Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι για πιο σημαντικές καθοδικές αναθεωρήσεις αυξάνονται», είπε η Γκίτα Γκοπίνα, συσχετίζοντας τις μεταβολές στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις προηγμένες οικονομίες με τις εμπορικές εντάσεις.

Η ίδια ανέφερε πως η αναθεώρηση των προβλέψεων για το παγκόσμιο ΑΕΠ σχετίζεται κυρίως με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ζώνη του ευρώ. Πλέον το ΔΝΤ θεώρει πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2019 και 1,7% το 2020, όταν τον Οκτώβριο ανέμενε ανάπτυξη 1,9% εφέτος και 1,5% το 2020.

«Εντός της ζώνης του ευρώ, οι σημαντικές αναθεωρήσεις αφορούν στη Γερμανία, όπου οι δυσκολίες παραγωγής στον τομέα των αυτοκινήτων και η μείωση της εξωτερικής ζήτησης θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη το 2019, ενώ στην Ιταλία το χρέος και οι οικονομικοί κίνδυνοι επιβαρύνουν την ανάπτυξη», είπε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ενώ χαρακτήρισε γκρεμό για την Ευρώπη το Brexit.

Για τις ΗΠΑ ανέφερε πως η ανάπτυξη συνεχίζεται, αλλά αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας μετά την εκτόνωση των δημοσιονομικών κινήτρων της κυβέρνησης Τράμπ. Πλέον το ΔΝΤ θεώρει πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2019 και 1,5% το 2020, όταν τον Οκτώβριο ανέμενε ανάπτυξη 2,5% εφέτος και 1,8% το 2020.

Συνολικά για τις προηγμένες οικονομίες είπε πως το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθούν από 2,3% το 2018 σε 2% το 2019 και 1,7% το 2020.

«Βασική πολιτική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι το να επιλύουν οι χώρες από κοινού και γρήγορα τις εμπορικές τους διαφωνίες, ώστε να αντιμετωπίζουν την επακόλουθη πολιτική αβεβαιότητα, αντί να αυξάνουν περαιτέρω τα επιβλαβή εμπόδια και να αποσταθεροποιούν μια ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η Γκίτα Γκοπίνα.

Στη βάση αυτή είπε πως η έκκληση των ηγετών των G-20 στο Μπουένος Άιρες να μεταρρυθμίσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) πρέπει να ολοκληρωθεί.

Η ίδια ανέφερε πως όταν ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να προσαρμόζεται με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, ώστε να διασφαλίζεται ότι το δημόσιο χρέος είναι σε βιώσιμη πορεία προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πλέον ευάλωτους.

Για τη νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες είπε πως πρέπει να συνεχίσει να εξομαλύνεται προσεκτικά. «Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν επίγνωση», σημείωσε.

Τέλος, ανάφερε πως τα μέτρα για την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης είναι «επιτακτικά» για όλες τις οικονομίες παγκοσμίως.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By