Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

ΔΝΤ και Σόιμπλε σφίγγουν τα «λουριά» στο ασφαλιστικό

«Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα»

soimple - lagarde

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού δεν είναι αρκετά αυστηρό για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά ούτε για το ΔΝΤ, προκειμένου αυτό να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, τη συμμετοχή του ταμείου σε αυτό και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το ζήτημα του ασφαλιστικού το χειρίζεται προσωπικά ο Πολ Τόμσεν, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου να δίνει αναφορά απευθείας στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχοντας περιορίσει την επικεφαλής των ελεγκτών, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποίησε πηγή των δανειστών, σχολιάζοντας το κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση, λέγοντας «Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα», αντικατοπτρίζοντας την έκταση των αλλαγών και των ύψος των περικοπών που επιθυμούν οι δανειστές στο ασφαλιστικό.

Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο κ. Τόμσεν θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση της ελληνικής πλευράς και ότι όπως έχουν τα πράγματα το Ταμείο δεν μπορεί να μετάσχει στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, κάνοντας επαφές με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ακολουθώντας το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτή την εβδομάδα, θέλησε να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των εταίρων για την ελάφρυνση χρέους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Αθήνα, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί ένα πιο σκληρό ασφαλιστικό.

Ο στόχος του Πολ Τόμσεν είναι τριπλός, καθώς επιθυμεί τη υιοθέτηση μίας πιο φιλόδοξης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, τη συμφωνία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα μέσω ήπιας αναδιάταξης των λήξεων του ελληνικού χρέους μετά από το 2021 και την επανεκλογή της Λαγκάρντ καθώς η θητεία της στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ λήγει τον Ιούλιο.

Η τελευταία θέλει να αποδείξει στους επικριτές της στο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ότι δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει άλλα λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By