Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

ΔΝΤ: Mέτρια και άνιση η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

DNT

Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται αν και η ανάπτυξη παραμένει μέτρια (moderate) και άνιση υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο draft για την ολοκλήρωση της 31ης Συνόδου.

Η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα διατηρηθεί αλλά σε ορισμένα αναπτυσσόμενα κράτη θα υποχωρήσει λόγω της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων και των εξαγωγών.

Σε αρκετές περιπτώσεις αναπροσαρμογές και αναδιαρθρώσεις λαμβάνουν χώρα.

Οι χαμηλές πετρελαϊκές τιμές έχουν συνολικά θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά ο αντίκτυπος ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

Οι παγκόσμιες ανισορροπίες έχουν μειωθεί αλλά χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στο κομμάτι της ζήτησης.

Το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ζήτησης μέσω της εφαρμογής μακροοικονομικών πολιτικών που θα ενισχύουν την ανάπτυξη αλλά θα διαφυλάσσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Οι αποδοτικές επενδύσεις ειδικά στις υποδομές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Σε ότι αφορά την νομισματική πολιτική τονίζει πως σε ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες συγκεκριμένα μέτρα που θα λειτουργήσουν ως μαξιλάρια μπορούν να αντιμετωπίσουν την μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα μεταβαλλόμενα θεμελιώδη και να διευκολύνουν τις εξωτερικές προσαρμογές.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά στις μικρότερες ηλικίες.

Στις προτεραιότητες συγκαταλέγονται επίσης η εμβάθυνση των χρηματιστηριακών αγορών αλλά και μεταβολές στην αγορά εργασίας.

Το ΔΝΤ θα εξετάσει τρόπους για για τη βελτίωση του μείγματος των δημοσίων δαπανών αλλά και των εσόδων σε ορισμένα αναπτυγμένα κράτη με στόχο την ενίσχυση των δημοσιονομικών πλαισίων.

(Visited 1 times, 1 visits today)