Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

ΔΝΤ: Πρόοδος έγινε αλλά παραμένουν ανοικτά θέματα

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μίλησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις αρνούμενος ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αυριανό Eurogroup.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ ήταν πλήρως ενεργό, δήλωσε. Όπως είπε στις διαπραγματεύσεις εμπλέκεται τόσο η Ντ. Βελκουλέσκου όσο και ο Πολ Τομσεν.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε νέα επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ και ότι υπάρχει τακτική επαφή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Εγινε πρόοδος αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα», δήλωσε αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνω εικασίες για το αυριανό Eurogroup».

Αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τα ανοικτά θέματα και θύμισε τα όσα είπε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δηλαδή απαιτείται πρόοδος σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα σημείωσε ότι όταν κλείσει το θέμα των μεταρρυθμίσεων θα εξεταστεί αυτό του χρέους ώστε η ρύθμιση να «κουμπώνει» με τις μεταρρυθμίσεις. Για να πάμε αίτημα για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρχουν και τα δυο στοιχεία, συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις πληροφορίες για αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξουν μέτρα το 2018 αρνήθηκε να απαντήσεις επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες.

Οι «ευθύνες»
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει στο ερώτημα ποιος φταίει για την πολύμηνη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και απέφυγε να πάρει θέσει σε πολιτικό επίπεδο.

Ολοι δουλεύουν για ένα πρόγραμμα που θα φέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Δουλεύουν με καλή θέληση. «Σε ότι αφορά το ΔΝΤ εστιάζουμε στα οικονομικά προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την χώρα-μέλος μας με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα».

Οι προθέσεις του ΔΝΤ είναι καθαρές, υποστήριξε. «Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Η Σύνοδος του ΔΝΤ
Σε ότι αφορά τη Σύνοδο του ΔΝΤ αρκέστηκε να πει ότι η ελληνική αποστολή θα είναι στην Ουάσιγκτον όπως και οι αποστολές των άλλων χωρών. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει κάποια συγκεκριμένη ειδική συνάντηση για την Ελλάδα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

(Visited 1 times, 1 visits today)