Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Δωδεκάνησα: 21 ταβέρνες που ξεχωρίζουν

Η πλούσια κουζίνα των Δωδεκανήσων με υλικά τοπικής παραγωγής απευθύνεται σε όλους: στους χορτοφάγους, στους λάτρεις του ντόπιου, καλομαγειρεμένου κρέατος αλλά και σε εκείνους που επιλέγουν ποιοτικό, φρέσκο ψάρι.

Ταλαγκούτα (τηγανίτα με μέλι και καρύδια) και κουλουσαφά (εντεράκια με κατσικίσιο κότσι) στη Ρόδο, μαγειρευτά με κατσίκι και σκάρο πλακί στην Αστυπάλαια, μακαρούνες με σιτάκα στην Κάσο, συμιακό γαριδάκι στην Κάλυμνο: Η ποικιλία των παραδοσιακών πιάτων είναι μεγάλη και εμείς επιλέξαμε για εσάς 21 ταβέρνες για να γευθείτε τη δωδεκανησιακή κουζίνα στα καλύτερά της.

Ωραία Κάρπαθος

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Άνοιξε στις αρχές του ’90 και λειτουργούσε πρώτα ως πιτσαρία που λεγόταν «Ραντεβού». Μετά από μερικά χρόνια μετατράπηκε σε ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα με ντόπιες πρώτες ύλες.

Σερβίρει: Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν τα ντολμαδάκια, οι φανταστικές σαρδέλες, η ομελέτα, η οποία γίνεται με άγρια χόρτα, τσιμέτες, καθώς και τα ζηλευτά ωραία τηγανισμένα κεφτεδάκια και το καρπάθικο λουκάνικο. Και, βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψετε τις χειροποίητες μακαρούνες, οι οποίες φτιάχνονται με κρεμμύδι και ντόπιο τυρί. Β.Δ.

Τιμή: €
Λιμάνι, Κάρπαθος, τηλ. 22450 22501

Άνοιξις

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Σε ένα μικρό χωριό, στο βόρειο μέρος του νησιού, βρίσκεται αυτή η λιλιπούτεια οικογενειακή ταβέρνα. Βγάζει λίγα τραπέζια στην πλακόστρωτη αυλή κάτω από τις κληματαριές και σερβίρει πρωί και βράδυ από την αρχή της τουριστικής σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο.

Σερβίρει: Προσφέρει μαγειρευτά που έχουν τοπική σφραγίδα. Τις μακαρούνες τις φτιάχνουν με στάκα και μοσχοβολούν, η πληθωρική χωριάτικη έχει κρίταμο τουρσί, οι τηγανητές πατάτες είναι κομμένες στο χέρι και χρυσαφίζουν, και το κοκκινιστό κατσικάκι είναι σκέτο λουκούμι. Μη χάσετε επίσης τη διάσημη ρεθιβοσαλάτα και τους λουκουμάδες που έρχονται στο τέλος για κέρασμα. Β.Δ.

Τιμή: €
Διαφάνι, Κάρπαθος, τηλ. 2245 051226

Μαυρίκος

Είδος: γαστροταβέρνα
Ιστορικό: «Mavrikos-since 1933» γράφει πάνω στην είσοδο. Το διάσημο ιστορικό μαγαζί μετράει 90 χρόνια, χωρίς να υπολογιστεί ότι ο παππούς Μαυρίκος το άνοιξε για πρώτη φορά, αλλά σε άλλη θέση, το 1912. Ο Μιχάλης Μαυρίκος, με σπουδές στα οικονομικά και ο αδελφός του, Δημήτρης Μαυρίκος, που είναι και ο σεφ, υπηρετούν με πάθος την ποιοτική κουζίνα.

Σερβίρει: Ξεκινήστε με το απολύτως ξεχωριστό αυγοτάραχο τόνου που ετοιμάζει ο Μιχάλης Μαυρίκος – «σπιτική bottarga» το λέει. Συνεχίστε με σαλάχι σαλάτα, ενώ στα κυρίως θα βρείτε έναν ιδιότυπο μουσακά θαλασσινών, αρνάκι με θυμάρι και πάστα σκόρδου, μάγουλα με πουρέ πατάτας, χοιρινή πανσέτα καραμελωμένη. Φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και αστακοί. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€+ ανάλογα αν πάρετε ψάρι ή αστακό
Ρόδος, Λίνδος, Πλατεία Λίνδου, τηλ. 22440 31232

Το Αιγαιοπελαγίτικο

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1989 από τον Γιώργο και τη Μαρία Πιζάνια στο Μοσούρι. Το 2008 μεταφέρθηκε στον νέο χώρο όπου βρίσκεται τώρα, πάνω στον κεντρικό δρόμο του Μασουρίου, απέναντι από τον βράχο της Τελένδου έχοντας μια μοναδική θέα, ίσως από τις καλύτερες του νησιού.

Σερβίρει: Από τον πλούσιο κατάλογό του, που πατάει στην τοπική αλλά και την ευρύτερη ελληνική κουζίνα, ξεχωρίζουν: το αρνάκι μπουτάκι στον φούρνο με πατάτες, οι ντολμάδες Καλύμνου με πιπεράτη αυγοκομμένη σαλτσούλα, το καλύμνικο αρνάκι κοκκινιστό, το φρέσκο φιλέτο τόνου μαριναρισμένο στα κάρβουνα, οι φανταστικοί χταποδοκεφτέδες, τα καλαμάρια γεμιστά και φυσικά οι αστακοί Αιγαίου με νοστιμότατο λαδολεμονάκι! Γ.Π.

Τιμή: €€€
Μασούρι, Κάλυμνος, τηλ. 22430 47146

Ο Ηλίας

Είδος: ταβέρνα με τοπική κουζίνα
Ιστορικό: Ο Ηλίας Κωνσταντάκης είχε εμπειρία από δικά τους μαγαζιά στην πόλη, όταν το 1989 αποφάσισαν με τη γυναίκα του, την εξαιρετική μαγείρισσα Ζαφειρία (Ρούλα) Πιπέρη, να φτιάξουν ταβέρνα στην Έμπωνα. Το μαγαζί έγινε γνωστό για την αφοσίωσή του στον σκληρό πυρήνα της ροδίτικης κουζίνας.

Σερβίρει: Ζητήστε (με παραγγελία από πριν) πέρδικα με χειροποίητο κοκκινιστό τραχανά, «κουλουσαφά» (εντεράκια γεμιστά με κιμά και ρύζι), λαμπριώτη «χτιστό», ρεβίθια με κατσικίσιο κότσι στον ξυλόφουρνο, μακαρόνι πλαστό χειροποίητο με κόκορα. Ο κ. Ηλίας είναι στις σούβλες και στα κρεατικά της ώρας. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€
Ρόδος, Έμπωνα, τηλ. 22460 41415

Πεταλάς

Είδος: γαστροταβέρνα με επίκεντρο το ψάρι
Ιστορικό: Ξεκίνησε γύρω στο 1956 σαν καφενείο. ο σεφ Παναγιώτης Πεταλάς συνεχίζει την παράδοση στο ψάρι, εισάγοντας μοντέρνες γαστρονομικές αντιλήψεις.

Σερβίρει: Γαριδάκι λινδιακό πάνω σε «άμμο» από παπαρουνόσπορο και πατέ γαρίδας, κεφτέδες παστού μπακαλιάρου με σκορδαλιά από μύδια, μαγιάτικο καρπάτσιο με βλίτα σύβραση, ρεβίθια σε ζωμό από σκορπιό, αστακό στον ατμό με ριγκατόνι και κρέμα από φούσκες Καλύμνου και πιπεριές Φλωρίνης. Ύστερα από παραγγελία θα σας φτιάξουν ένα γευστικότατο Σκληπενό ριζότο με καπνιστό κριθαράκι που παίρνει το όνομά του από το χωριό Ασκληπιείο απ’ όπου κατάγεται ο σεφ. Για επιδόρπιο, γαλατόπιτα. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€€€
Ρόδος, Κιοτάρι, τηλ. 22440 47265

Το Λημέρι του Ληστή

Είδος: παραδοσιακή ταβέρνα
Ιστορικό: Ο Σάββας Παπασάββας εργαζόταν πολλά χρόνια στην εστίαση προτού πάρει την απόφαση το 2004 να ανοίξει το δικό του μαγαζί με τη γυναίκα του Κωνσταντίνα Κονταξή. Παραμένει ενεργός αγρότης, με κτήματα και αμπέλια, τροφοδοτώντας την ταβέρνα του σε ποσοστό 65%, ενώ τα υπόλοιπα τα προμηθεύεται από παραγωγούς της γύρω περιοχής.

Σερβίρει: Γιαπράκια, κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες, αρνάκι κλέφτικο, κατσικάκι με ρεβίθια στον ξυλόφουρνο, κότσι χοιρινό με σάλτσα κρασιού και πλιγούρι, που είναι δική του συνταγή και σουξέ του μαγαζιού. Για επιδόρπια, ξεροτήγανα, χαλβά σιμιγδαλένιο, μπακλαβά, αλλά και άνυδρα καρπούζια με σπόρους γηγενούς ποικιλίας. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€
Ρόδος – Προφύλια, τηλ. 22440 61578

Τα Πλατάνια

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Βρίσκεται στο Πάνω Χωριό του νησιού, πάνω στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου και πολύ κοντά στη Σαντραπεία Σχολή. Σε αυτό το σκηνικό από ταινία -γυρίστηκαν εκεί σκηνές για την ταινία «Mediterraneo»- απλώνει τις καρέκλες καφενείου και τα τραπέζια της αυτή η μικρή ταβέρνα που γράφει ιστορία εδώ και 30 χρόνια.

Σερβίρει: Σπιτικό φαγητό που φτιάχνεται από ανεπιτήδευτους ανθρώπους. Σπεσιαλιτέ το χταπόδι στιφάδο, τα γεμιστά κρεμμύδια, τα τρυφερά ντολμαδάκια, το αρνάκι στον φούρνο με δεντρολίβανο, οι ρεβιθοκεφτέδες και το κοκκινιστό κατσίκι όπως το φτιάχνουν στο Καστελόριζο και στην Κάρπαθο. Β.Δ.

Τιμή: €
Χωράφια, Καστελόριζο, τηλ. 2246 049206

Η ταβέρνα του Αrap

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Στην τούρκικη γειτονιά στο Πλατάνι, λίγο έξω από την πόλη της Κω, συναντάμε τον Arap. Ξεκίνησε ως μικρός καφενές τη δεκαετία του ’60 σερβίροντας λίγους μεζέδες και σιγά-σιγά μεγάλωσε και έγινε ταβέρνα όπου μπορεί κανείς να βρει ελληνοτουρκικά πιάτα.

Σερβίρει: Εδώ έρχεστε για ζουμερό χοιρινό Iskender kebab με μπαχαρικά που μοσχοβολούν, για κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι, για λαμχατζούν με κιμά, για γιαουρτλού, για ατζέμ πιλάφ, αλλά και για πασά μακαρούνα, ένα παραδοσιακό τοπικό φαγητό που δύσκολα το συναντά κανείς. Για το τέλος, καζάν ντιπί, από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει. Γ.Π.

Τιμή: €
Πλατάνι, Κως, τηλ. 2242 028442

Ωρομέδων

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, ιδιοκτήτης, μετά από 14 χρόνια στην Αμερική, αποφασίζει το 1998 να επενδύσει σε ένα άσημο και δύσκολα προσβάσιμο χωριό στην Κω και να ανοίξει μια ταβέρνα που θα σέρβιρε ντόπια κουζίνα. Συνοδοιπόρος του η γυναίκα του Σούλα, η οποία έμελλε και να αναλάβει την κουζίνα.

Σερβίρει: Εδώ θα βρείτε αυθεντικές δωδεκανησιακές γεύσεις και ξεχασμένα παραδοσιακά πιάτα της Κω που σιγοψήνονται στον ξυλόφουρνο. Πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το χοιρινό με πλιγούρι και ρεβίθια, το τρυφερό αρνί στον φούρνο με δεντρολίβανο, οι χυλοπίτες με μοσχαράκι κοκκινιστό, το γεμιστό κατσικάκι με συκώτι και γλυκά μπαχαρικά, οι ρεβιθοκεφτέδες και οι τοπικές χορτόπιτες. Γ.Π.

Τιμή: €€
Επαρ. Οδ. Ζιπάριου – Ασφενδιού, Λαγούδι Ζία, Κως, τηλ. 6940 514268

Παράγκα

Είδος: παραδοσιακή ταβέρνα
Ιστορικό: Ο μάγειρας Γιάννης Ευθυμίου και η γυναίκα του Φωτεινή Σεντονά αποφάσισαν το 2006 να αφήσουν την πόλη της Ρόδου. Πήραν δάνειο, ανακατασκεύασαν τον χώρο όπου επί ιταλοκρατίας βρισκόταν η λέσχη των Ιταλών αξιωματικών και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο ορεινό χωριουδάκι.

Σερβίρει: Εδέσματα από την τοπική ροδίτικη κουζίνα, συν κρεατικά της ώρας, που σερβίρονται μέσα σε πήλινα σκεύη φτιαγμένα από ντόπιους κεραμίστες. Λαθούρι με αρνίσια συκωταριά στιφάδο, ροδίτικα γιαπράκια με φύλλο «σουλτάνας» (σουλτανίνας), σκορδάτα ρεβίθια πουρέ με φρέσκια ντομάτα, φέτα και δυόσμο. Στα κυρίως, κατσίκα μαγειρεμένη με λόπια (μικρά ντόπια φασόλια) και ρεβίθια, και αρνί καπαμά στον ξυλόφουρνο. Για το τέλος «μυζηθροπιτί» με μέλι και καρύδια. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€
Ρόδος, Απόλλωνα, τηλ. 22460 91247

Πηγή Φασούλι

Είδος: παραδοσιακή ταβέρνα
Ιστορικό: Οι γονείς του σημερινού ιδιοκτήτη Γιάννη Τσούλου, Γιώργος και Μαργαρίτα, δούλευαν αρκετά χρόνια στα ξενοδοχεία πριν ανοίξουν την ταβέρνα τους το 1994. Ο πατέρας του γνώριζε από κρέατα, η δε μητέρα του είχε μεράκι με τη μαγειρική.

Σερβίρει: Ο φούρνος και οι γάστρες είναι το δυνατό σημείο της ταβέρνας που αφιερώνει το μενού της στη κλασική ελληνική κουζίνα και στη ροδίτικη τοπική γαστρονομική παράδοση. Μπορείτε να ξεκινήσετε με πιταρούδια, κολοκυθοανθούς γεμιστούς με τυρί, αλοιφές όπως κοπανιστή και μελιτζανοσαλάτα. Από τα κυρίως, γουρουνόπουλο ή χοιρινό κότσι στη γάστρα, κατσικάκι καπαμά ή λεμονάτο, κοκκινιστή γίδα με ρεβίθια. Προσφέρει και κρεατικά της ώρας. Για το τέλος, «ταλαγκούτα», δηλαδή παραδοσιακή τηγανίτα με μέλι και καρύδι σε μια μικρή χαράδρα. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€
Ρόδος, Ψίνθος, τηλ. 22410 50071

Λίντα

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Η ταβέρνα Λίντα του Τάσου (Κωνσταντιού) και της Λίντας Κουλουριώτη στα Καμινάκια της Αστυπάλαιας αποτελεί ένα πρότυπο οικογενειακής φάρμας, αυτόνομης παραγωγικής μονάδας και ενός θεματοφύλακα μιας παραδοσιακής κουζίνας. Βρίσκεται πάνω σε μια μαγευτική αμμουδιά, σ’ έναν όρμο περιτριγυρισμένο από άγρια βράχια.

Σερβίρει: Το ψωμί φουρνίζεται σχεδόν καθημερινά, τα ψάρια έρχονται με το που βγουν από τη θάλασσα και τα κρέατα είναι ντόπια. Τα μαγειρευτά με κατσίκι έχουν τον πρώτο λόγο, η συκωταριά στιφάδο, ο σκάρος πλακί (κλασική αστυπαλιώτικη συνταγή), τα «κιτιστά» γιαπράκια (ντολμαδάκια με ρύζι και κρέας ψιλοκομμένο με μαχαίρι) και τον λαμπριάτη (κατσίκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια στον ξυλόφουρνο) είναι από τις σπεσιαλιτέ της Λίντας. Γ.Π.

Τιμή: €€
Καμινάκια, Αστυπάλαια, τηλ. 6932 610050

Κόζας

Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Το μαγαζί ξεκίνησε το 1932 από τον παππού Δημήτρη Κόζα, πέρασε στον γιο του, Παναγιώτη, και σήμερα το δουλεύει η τρίτη γενιά, ο Δημήτρης Κόζας, ο «ξυπόλυτος μάγειρας» όπως τον ξέρουν όλοι, αφού τριγυρνάει πάντα χωρίς παπούτσια.

Σερβίρει: Κοχυλάκι σκορπίνας με αρωματικό βούτυρο κακαβιάς, λιγκουίνι αχινού, ρουζέττια (κοκκινωπά ψαράκια ξαδέλφια του μπαρμπουνιού) τηγανητά με σκορδαλιά, πιταρούδια καραβιδόψυχας (δηλαδή παραδοσιακοί χορτοκεφτέδες με καραβιδοουρές), λευκό ταραμά σε μπισκότο ροδίτικης λαδόπιτας, χταπόδι καρπάτσο με σάλτσα κάπαρης. Πολλά φρέσκα ψάρια στη σχάρα και στο τηγάνι. Για επιδόρπιο, το κιουνεφέ του Κόζα. Wine list με περίπου 45 ετικέτες λευκό κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα. Πάνω στη θάλασσα, με τοίχους καλυμμένους μέχρι την οροφή με κοχύλια. Α.ΤΖ.

Τιμή: €€€€€ + ανάλογα με το ψάρι
Ρόδος, Στεγνά, τηλ. 22440 22632

Η Γαλήνη

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο δρόμος για να φτάσει κανείς μέχρι το Βαθύ είναι ένας στρωτός χωματόδρομος που σε ορισμένα σημεία γίνεται δύσκολος. Εκεί βρίσκεται μία από πιο ωραίες ταβέρνες των Δωδεκανήσων. Τη λειτουργεί η Σταυρούλα Μαρινάκη που μένει εκεί όλο τον χρόνο μαζί με άλλες 2-3 οικογένειες.

Σερβίρει: Η κουζίνα εφοδιάζεται με ό,τι πιο φρέσκο βγαίνει από τα δίχτυα ενός Καλύμνιου ψαρά, του Λευτέρη. Το χταπόδι στιφάδο, ο τηγανητός σκάρος και οι σουπιές στο μελάνι τους είναι από τις σπεσιαλιτέ της κυρα Σταυρούλας. Γ.Π.

Τιμή: €€
Βαθύ, Αστυπάλαια, τηλ. 22430 61201

Το Μπαλκόνι

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Κάτω από τη σκιά του επιβλητικού Καστρομονάστηρου του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, σε ένα κτίριο του 1795, βρίσκεται η εν λόγω ταβέρνα. Το πιο όμορφο μπαλκόνι του νησιού με μοναδική θέα, απ’ όπου όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός φαίνονται η Ικαρία και η Σάμος. Ιδιοκτήτης ο Δημήτρης Καλαϊτζής, γνωστός και ως Jimmy που γύρισε από την Αμερική όταν κληρονόμησε το οίκημα.

Σερβίρει: Η κουζίνα του κλασική ελληνική, με σπουδαίο μουσακά, γίγαντες, κολοκυθοκεφτέδες, φάβα, ντόπιο κατσικάκι κοκκινιστό και λεμονάτο και φέτα που είναι πραγματικά εξαίρετη. Γ.Π.

Τιμή: €€
Χώρα Πάτμου, Πάτμος, τηλ. 22470 32115

Απυριά

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Απυριά ονομάζονται οι φυσικές σάουνες που έχουν δημιουργηθεί από το ηφαίστειο και βρίσκονται στη φύση, αλλά πολλές φορές και μέσα στα σπίτια. Αυτή την ονομασία διάλεξαν και τα αδέλφια Τριαντάφυλλου, ο Γιάννης και η Ουρανία, να δώσουν στην ταβέρνα που άνοιξαν στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Σερβίρει: Το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής σε ένα μενού που πατάει πάνω στις τοπικές συνταγές. Ετσι, θα βρείτε χοιρινές καλοψημένες μπριζόλες, μοσχαρίσιο συκώτι, γουρουνόπουλο, αλλά και ρεβιθοκεφτέδες, πατάτες τηγανητές φυσικά, καθώς και ντολμαδάκια. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη σκορδαλιά τους που τη φτιάχνουν με αμύγδαλα. Β.Δ.

Τιμή: €
Εμπορειός, Νίσυρος, τηλ. 22420 31377

Μαμουζέλος

Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Οι ντόπιοι το επιλέγουν ως το καλύτερο ψαρομάγαζο. Οι ψαράδες δηλώνουν ότι έχει πάντοτε ψάρι και θαλασσινά ημέρας. Η θέα από τα τραπέζια πάνω στη θάλασσα με τον ψηλό μονόλιθο στο βάθος είναι κάτι παραπάνω από καθηλωτική. Το σέρβις δεν είναι τουριστικό, θέλει τον χρόνο του σωστού τηγανιού και ψησίματος και τον σεβασμό προς μια πρώτη ύλη εξαιρετικής πραγματικά ποιότητας. Κλείστε τραπέζι και ρωτήστε για τα ψάρια ημέρας.

Σερβίρει: Απολαύσαμε σπινιάλο και αχινιάλο, χταποδοκεφτέδες, γαριδάκι καλύμνικο (συμιακό), κολιό παστό, μπαρμπούνια και μιρμιζέλι, με γεύση κορυφαία. Φρέσκο ψάρι ημέρας ψητό, ψαρόσουπα με παραγγελία και μικρόψαρα τηγανητά. Ν.Δ.

Τιμή: €€€
Παραλία Λινάρια, Πάνορμος, Κάλυμνος, τηλ. 22430 47809

Λάμπης

Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Βρίσκεται στην ομώνυμη γραφική παραλία του νησιού και τα μπλε τραπεζοκαθίσματά της απλώνονται πάνω στο ψιλό βότσαλο. Πρωτολειτούργησε ως καφενείο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τα πρώτα χρόνια ο κόσμος ερχόταν με καΐκια ή με τα πόδια.

Σερβίρει: Ο Μάρκος Γαμπιεράκης, ιδιοκτήτης, είναι αυτός που μαζεύει τα πάντα φρέσκα από το μποστάνι και διαλέγει τα ψάρι. Η γυναίκα του, Καίτη, είναι εκείνη που έχει αναλάβει την κουζίνα και καθημερινά φτιάχνει νόστιμους μεζέδες και ζεστό φαγητό. Η μελιτζανοσαλάτα είναι σκέτο γλύκισμα, οι κολοκυθοανθοί λαχταριστοί, το κρίταμο ξιδάτο ανοίγει την όρεξη, και το σαγανάκι φλαμπέ με βερμούτ, το πιάτο που όλοι αγαπούν. Γ.Π.

Τιμή: €€
Παραλία Λάμπη, Πάτμος, τηλ. 22470 31490

Πόπη

Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Η Σεβαστή έχει δώσει το όνομα της κόρης της στην ταβέρνα, στην οποία και βρίσκεται καθημερινά τα τελευταία 37 χρόνια. Ευνή, μπριόζα, με χιούμορ, έχει μάθει να διαχειρίζεται εύκολα τις φουρνιές των τουριστών που καταφθάνουν από την Κω για μονοήμερες εκδρομές.

Σερβίρει: Φυσικά έχει όλα τα της θάλασσας, ψάρια, οστρακόδερμα και μαλάκια, ψητά, τηγανητά ή ψαρόσουπα, αλλά θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε τα καλύμνικα μαγειρευτά της: τα φύλλα (ντολμαδάκια με κιμά αυγολέμονο), το κατσίκι και το χοιρινό. Για να πάρετε μια γεύση από την τοπική κουζίνα από μια γυναίκα της παλιάς εποχής. Ν.Δ.

Τιμή: €€
Όρμος Βαθύ, Κάλυμνος, τηλ. 22430 31260

Εμπορειό

Είδος: ψαροταβέρνα
Ιστορία: Στην ομώνυμη μικρή, γραφική παραλία υπάρχει αυτή η ταβέρνα που έχει μείνει πίσω στη δεκαετία του ’70. Οι ντόπιοι την αποκαλούν «του Κίκη» καθώς έτσι λέγεται ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες· ο δεύτερος είναι ο Μιχάλης Ασπράς, ένας φοβερός μάγειρας πανηγυριών.

Σερβίρει: Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Γιώργος Κίκης που μαγειρεύει κασιώτικα εδέσματα όπως πιλάφι, σαν αυτό που προσφέρουν στα πανηγύρια, μακαρούνες με σιτάκα (τοπικό τυρί) και ντουρμάες τα γνωστά μικροσκοπικά κασιώτικα ντολμαδάκια. Βέβαια η σπεσιαλιτέ του είναι η μακαρονάδα με καραβίδες ή αστακό, καθώς και το πιλάφι με τις σουπιές που μαγειρεύεται στο μελάνι τους. Β.Δ.

Τιμή: €
Εμπορειό, Κάσος, τηλ. 22450 41586

Τα κείμενα υπογράφουν: Νανά Δαρειώτη, Βασίλης Δημαράς, Γιώργος Πίτας, Άρτεμις Τζίτζη – Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας, Περικλής Μεράκος

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€

By