Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Δούκας: Θέλω να συνεργαστώ και όχι να συγκρουστώ, να ενώσω και όχι να διχάσω

Στη Δοξολογία για τα Θεοφάνια στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι θα παραστεί ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας ο οποίος στη συνέχεια θα παρευρεθεί στον Αγιασμό των Υδάτων που θα τελεστεί στη Δεξαμενή Αθηνών.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Δημάρχου Αθηναίων «φέτος εντός του χώρου της Δεξαμενής εκτελείται εργολαβία της Ε.ΥΔ.Α.Π. με τίτλο “Στερεωτικές εργασίες και εργασίες ενίσχυσης στην Αδριάνειο Δεξαμενή”. Oι εργασίες αυτές – συμπληρώνουν- θα διακοπούν ανήμερα των Θεοφανείων, θα έχει προστεθεί νερό και στο εργοτάξιο θα εισέλθει μόνο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου, κ. Χρυσόστομος, για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, προκειμένου για τη συνέχεια του εθιμικού εορτασμού στη Δεξαμενή Αθηνών. Το υπόλοιπο μέρος της Τελετής θα πραγματοποιηθεί εκτός του χώρου του εργοταξίου, πάνω στην πλατεία της Δεξαμενής».

Ο κ. Δούκας με συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο MEGA περιέγραψε τα πρώτα βήματα στο Δήμο και τις προτεραιότητες της δημοτικής ατζέντας, ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα συνεργασίας του με την κυβέρνηση υποστήριξε: «Εγώ θέλω να συνεργαστώ και όχι να συγκρουστώ. Θέλω να ενώσω και όχι να διχάσω. Αλλά να συνεργαστώ με όρους ισότιμου συνομιλητή, όχι με όρους υποτέλειας, όχι με όρους επαιτείας. Δηλαδή, θα φθάσουμε στο σημείο, για κάθε τι που θέλουμε να κάνουμε, να πηγαίνουμε σε έναν υπουργό και να ζητάμε χρήματα και αν μας «σφίξει η στρόφιγγα», να μένουμε απενεργοποιημένοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί δήμοι που έχουν το ίδιο πρόβλημα και ασφυκτιούν. Και δεν είναι μόνο δήμοι, ας το πούμε έτσι, της Κεντροαριστεράς, που είμαι κι εγώ, αλλά και δήμοι και δήμαρχοι που ψηφίζουν ΝΔ οι οποίοι στη σημερινή συγκυρία ασφυκτιούν και αισθάνονται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Για τα δημοσιεύματα που «βλέπουν» το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, τον 9.84, να φεύγει ενδεχομένως από τα χέρια του Δήμου σημείωσε: «Ελπίζω να μην ισχύει η είδηση. Συνήθως λένε «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Νομίζω ότι θα είναι μια οπισθοδρόμηση, θα γυρίσουμε σαράντα χρόνια πίσω. Το ’87 ξεκίνησε, από τους πρώτους της ελεύθερης ραδιοφωνίας, ο πρώτος δημοτικός σταθμός, και είναι κρίμα. Πρέπει οι πόλεις να έχουν φωνή και δύναμη και όχι να φιμώνονται οι απόψεις των πολιτών, γι αυτό και θα κάνω κάθε τι δυνατό. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, ότι υπάρχει μια προσέγγιση γενικότερα της κυβέρνησης, της λογικής «πονάει το χέρι, κόβει χέρι». Νομίζω ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε έτσι εκδικητικά, αλλά αποκεντρωμένα».

Το θέμα tης Βασιλίσσης Όλγας που συζητήθηκε ευρέως κατά την προεκλογική περίοδο εξακολουθεί να είναι στις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής. «Η Βασ. Όλγας είναι ένας δρόμος ο οποίος ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο. Είναι δέσμευση μου ότι, αν μου αποδοθεί, τότε θα τον ανοίξω. Μας είπε η κ. Μενδώνη ότι υπάρχουν αρχαία, μια βίλα και λουτρά, που, αν είναι όντως έτσι τα πράγματα, πρέπει να αποδοθούν. Δεν φάνηκαν, ας το πούμε έτσι, από το «ξύσιμο» που έχει γίνει τώρα, δεν έγινε η αποκάλυψη. Τώρα καταλαβαίνω ότι θα ψάξουν να βρουν κάποια άλλα αρχαία. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ένα εξειδικευμένο θέμα που αφορά τους αρχαιολόγους. Αν, όμως, όντως αποδοθεί ο δρόμος, τότε θα ξαναδοθεί σε μια ήπια κυκλοφορία για αμάξια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο MEGA, όπου ρωτήθηκε και για την αλλαγή του χρόνου στην Πλατεία Συντάγματος.

«Εμφανίστηκα στη σκηνή με ένα κοριτσάκι, την κόρη της Νάνσυς και του Νάσου. Ντροπή τους όσοι είπαν άσχημα πράγματα. Με κατηγορούν επίσης επειδή είχα φέρει την εκπρόσωπο της Eurovision, τη Μαρίνα Σάττι, που είπε πολιτισμικά τραγούδια. Ντροπή τους για δεύτερη φορά. Και τρίτο με κατηγορούν επειδή σηκώθηκαν σημαίες της Παλαιστίνης. Υπήρχε ένα συλλαλητήριο στο Σύνταγμα όπως σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, δεν το ήξερα βεβαίως και μετά μπήκαν μέσα και άρχισαν να σηκώνουν σημαίες. Είναι δημόσιος χώρος ελεύθερης πρόσβασης. Τι να έκανα; Να έλεγα να κατεβούν οι σημαίες με πολλές χιλιάδες κόσμου με οικογένειες και παιδιά και να γίνει το Σύνταγμα πεδίο μάχης; Υπάρχει σώφρων άνθρωπος ο οποίος εκείνη την ώρα θα μετέτρεπε αυτή τη γιορτή σε πεδίο μάχης; Οφείλω να πω ότι ενώ προσπάθησαν να δημιουργήσουν θόρυβο, οι φωνές της αισιοδοξίας και της αλληλεγγύης επικράτησαν. Νομίζω ότι είναι μία προσέγγιση που δείχνει ότι τελικά το σωστό θα δείξει το δρόμο και όσο και αν φωνάζουν κάποιοι η δημοκρατία ξέρει να προστατεύει τον εαυτό της».

Η νέα δημοτική αρχή δίνει έμφαση και στα ζητήματα της ασφάλειας του πολίτη. Ο κ. Δούκας τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και άλλαξε και ο υπουργός. Καταλαβαίνω ότι και η κυβέρνηση το θέτει σε πρώτη προτεραιότητα. Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το έχω θέσει σε πρώτη προτεραιότητα Θυμάστε ότι και προεκλογικά έλεγα ότι πρέπει να ενισχύσουμε πολύ την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία. Τον αστυνομικό της γειτονιάς. Πολύ περισσότερα φώτα σε δύσκολες περιοχές, στην Πλατεία Αμερικής και σε άλλους δύσκολους δρόμους. Γι” αυτό έχω ζητήσει και είμαι σε συνεχή επικοινωνία για να ενισχύσουμε με κόσμο τη Δημοτική Αστυνομία. Είναι μόλις 200 άνθρωποι στο δρόμο. Πριν 10 χρόνια ήταν χίλιοι. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Αθήνα που είναι η μικροεγκληματικότητα και η μικροπαραβατικότητα. Αυτό που μου λένε στις γειτονιές είναι ότι θέλουμε να βλέπουμε τους ανθρώπους της Δημοτικής Αστυνομίας. Γι” αυτό ο αστυνομικός της γειτονιάς πρέπει να ενεργοποιηθεί. Νέοι άνθρωποι που θα βγουν αμέσως στο δρόμο, στις γειτονιές για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας, δηλαδή να σπάσουμε την απομόνωση και το φόβο που υπάρχει σε πάρα πολλές γειτονιές».

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων εντάσσει στις προτεραιότητές του και τη μάχη στη ΚΕΔΕ ως επικεφαλής ψηφοδελτίου με τη συμμετοχή άλλων αιρετών. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας φόβος, μην πούμε κάτι άσχημο, μην είμαστε πολύ διεκδικητικοί, γιατί θα σταματήσουν τα χρήματα και θα «παγώσουν» τα έργα και θα βρεθούμε όλοι μπλεγμένοι. Και λέω, λοιπόν, σε όλους αυτούς τους συναδέλφους, τους δημάρχους, ότι μην φοβάστε, σηκώστε ανάστημα και ότι η προσπάθεια είναι ακριβώς να μπορέσουν οι πόλεις να αποκτήσουν δύναμη. Διότι όλα τα μεγάλα προβλήματα είναι στις πόλεις», υποστηρίζει σχετικά.

By