«Εμείς θα δώσουμε τη μάχη για να μην περικοπούν οι συντάξεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι στο θέμα αυτό υπάρχει μία διαμάχη, καθώς «υπάρχουν εντός και εκτός της Ελλάδας υποστηρικτές της περικοπής τους».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Δραγασάκης εξαπέλυσε βολές, λέγοντας πως υπάρχουνδυνάμεις που θέλουν να είμαστε διαρκώς σε μνημόνια. Κάλεσε δε τα ελληνικά κόμματα και τους φορείς να πάρουν θέση επί των ζητημάτων και «να μην κρύβονται πίσω από την Τρόικα».
Παράλληλα, απέρριψε το επιχείρημα της αντίδρασης των αγορών στην αναστολή εφαρμογής του νομοθετημένου μέτρου, σημειώνοντας: Γιατί θα νιώσουν καλύτερα οι αγορές αν περικόψουμε τις συντάξεις και διακινδυνεύσουμε την ανάπτυξη; Όποιος έχει αυτήν άποψη να την πει καθαρά και ας μην χρησιμοποιεί τις αγορές, το ΔΝΤ, τους «κακούς» Γερμανούς
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπερασπίστηκε την προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό, απαξιώνοντας τις αναφορές για το ότι αυτό θα «λυθεί με φυσικό τρόπο». Ο υπουργός Οικονομικών, είπε ο κ. Δραγασάκης, προσπάθησε να εξηγήσει «στους δύσπιστους Θωμάδες» τα δεδομένα. «Βλέπω αυτό το πράγμα να εκχυδαΐζεται στην Ελλάδα» πρόσθεσε.
Ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι η απόφαση για τις συντάξεις είναι στα χέρια της Ελλάδας, «αλλά προτιμούμε να είμαστε σε συνεννόηση με όλους». Εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς ειδικά για αυτό το ζήτημα είπε ότι αυτό γίνεται «γιατί νομοθετήσαμε την περικοπή έπειτα από τις πιέσεις του ΔΝΤ».
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ναι, αλλά εμείς λέμε να δούμε και πώς έγιναν αυτές οι συμφωνίες» δήλωσε, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και η περικοπή των συντάξεων δεν βοηθά το σύστημα, αντιθέτως του κάνει ζημιά. «Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει σοβαρό επιχείρημα για να κοπούν οι συντάξεις» συμπλήρωσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «30 ημέρες από τη λήξη του προγράμματος αλλάζει δραστικά το κλίμα και αρχίζουμε να μιλάμε για το μέλλον».
«Η οικονομία ανακάμπτει, το χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα 10-15 χρόνια τουλάχιστον, έχουμε «μαξιλάρι» ασφαλείας. Όμως, δεν μας ενδιαφέρει μόνο η εμπιστοσύνη των αγορών, μας ενδιαφέρει και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Μας ενδιαφέρει πια πρωτίστως πως θα ορθοποδήσει η κοινωνία» είπε.
Ειδικά για τη ΔΕΘ και την παρουσία των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «φάνηκαν δύο εναλλακτικά σχέδια, το καθένα με τι δική του λογική». Για τα όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, o κ. Δραγασάκης είπε ότι «είναι το ελάχιστο από αυτά που θα γίνουν το επόμενο διάστημα», ενώ για όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «ακούγοντας τον μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι τα ίδια με αυτά που θα έλεγε και το 2009, πριν από την κρίση».