Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Λατινική Αμερική

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες, Παρασκευή, το φράγμα του 1 εκατομμύριου κρουσμάτων κορονοϊού και πλησίασε τους 50.000 θανάτους, ένα νέο θλιβερό ρεκόρ για τη δεύτερη πληγείσα χώρα από την πανδημία μετά τις ΗΠΑ, μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα και μια επιδείνωση των οικονομικών προβλέψεψν στην λατινοαμερικάνικη χώρα.

Με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και κρουσμάτων στον πλανήτη, η Βραζιλία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στις 26 Φεβρουαρίου. Ο ιός εξαπλώνεται ασταμάτητα σε ολόκληρη τη χώρα, διαβρώνοντας τη στήριξη προς τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο και αυξάνοντας τους φόβους οικονομικής κατάρρευσης μετά από χρόνια αναιμικής ανάπτυξης.

Η Βραζιλία έχει συνολικά καταγράψει 1.032.913 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 48.954 θανάτους σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, με 54.771 νέα κρούσματα, ενώ 1.206 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, υποδηλώνοντας ότι το ξέσπασμα του ιού δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Ωστόσο, η πραγματική έκταση της επιδημίας ξεπερνά κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν έλλειψη εκτεταμένων τεστ.

«Αυτός ο αριθμός του 1 εκατομμυρίου είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί, επειδή υπάρχει ελλιπής αναφορά μεγέθους 5 έως 10 φορές», δήλωσε ο Αλεχάντρε Νάιμε Μπαρμπόσα, καθηγητής ιατρικής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς τουλάχιστον 3 εκατομμύρια και θα μπορούσε ακόμη και να φτάσει τα 10 εκατομμύρια άτομα».

Η Covid-19 έφτασε στη Βραζιλία μέσω πλούσιων τουριστών που επέστρεφαν από την Ευρώπη σε μεγάλες νοτιοανατολικές πόλεις όπως το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο και έχει εξαπλωθεί στο εσωτερικό της χώρας, φτάνοντας το 82% των δήμων της Βραζιλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο Μπολσονάρου, που μερικές φορές αποκαλείται ο «Τροπικός Τραμπ», έχει επικριθεί ευρέως για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης. Η χώρα δεν έχει υπουργό Υγείας μετά την αποπομπή δύο υπουργών από τον Απρίλιο, κατόπιν συγκρούσεων με τον πρόεδρο.

Η επιδείνωση της επιδημίας ενδέχεται να επηρεάσει τις ήδη ζοφερές οικονομικές προβλέψεις. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,7% φέτος, ενώ οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την κεντρική τράπεζα πιστεύουν ότι θα μειωθεί πάνω από 6%.

20.000 νεκροί στο Μεξικό
Τους 20.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού στο Μεξικό, μετά τα 647 νέα θύματα που κατέγραψε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας. Το σύνολο των θανάτων στο Μεξικό ανέρχεται πλέον σε 20.394.

Παράλληλα, 5.030 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες ανέβασαν σε 170.485 τον συνολικό αριθμό αυτών.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανότατα κατά πολύ μεγαλύτερος από τις περιπτώσεις που έχουν καταγράψει οι κρατικές αρχές.

Πολιτικές εξελίξεις στη Γουατεμάλα
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Αλεχάντρο Γιαματέι, απέπεμψε χθες τον υπουργό Υγείας Ούγκο Μονρόι, επικρίνοντας τη στρατηγική που εφάρμοσε για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει μολύνει σχεδόν 12.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 400 στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Εκτός από τον υπουργό Υγείας, τρεις υφυπουργοί απαλλάχθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της προεδρίας, ο Βίκτορ Βαλεντσουέλα.

Τον Μονρόι αντικατέστησε η Αμίλια Φλόρες, η οποία έχει διατελέσει σε πολλές θέσεις στο υπουργείο Υγείας.

Η διαχείριση της επιδημίας στη χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής. Τα νοσοκομεία από την αρχή κατακλύστηκαν από ασθενείς και το υπουργείο κατηγορήθηκε για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας διαμαρτύρονται για ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού. Τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έχουν μολυνθεί και οκτώ πέθαναν μετά την πρώτη καταγραφή επιβεβαιωμένου κρούσματος στη χώρα στις 13 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η χώρα έχει καταγράψει 11.251 μολύνσεις της Covid-19 και 432 θανάτους.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο εμπορικών κέντρων, ανέστειλε τη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών, και επέβαλε μερική απαγόρευση κυκλοφορίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By