Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Dream» yacht: Το «τραυματισμένο» όνειρο βγαίνει στο σφυρί με 25.000 ευρώ

Για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός για το πολυτελές σκάφος αναψυχής, που είναι «λαβωμένο» βαριά – Ναυπηγήθηκε το 2009 και αγοράστηκε 2,7 εκατ. ευρώ

Ένα «Όνειρο» όχι… απατηλό, όπως θέλει το δημοφιλές άσμα, αλλά σίγουρα βαριά «λαβωμένο», οδεύει προς το ηλεκτρονικό σφυρί σε λίγες ώρες. Ο λόγος για το luxury yacht «Dream», το οποίο έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς μόλις 25.000 ευρώ.

Ασφαλώς, η αιτία για την οποία ένα πολυτελές σκάφος αναψυχής, που κάποτε νοικιαζόταν κάποιες χιλιάδες ευρώ τη βδομάδα, βγαίνει σε τόσο χαμηλή τιμή, είναι ότι έχει υποστεί ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές.

Η «ταυτότητα» του «Dream»

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το «Dream»… κατάγεται από την Ιταλία, όπου ναυπηγήθηκε το 2009 από ενισχυμένο πλαστικό G.R.P., και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φέρει ελληνική σημαία και έχει μήκος ολικό 21,80 μέτρα (μέγιστο μήκος), μήκος νηολόγησης 21,40 μέτρα (καθαρό μήκος), πλάτος νηολόγησης 5,61 μέτρα (μέγιστο εξωτερικό πλάτος), βάθος νηολόγησης 2,72 μέτρα (βάθος από το κατάστρωμα καταμέτρησης), ενώ είναι ολικής χωρητικότητας 98,92 κόρων και καθαρής χωρητικότητας 59,19 κόρων.

Το σκάφος είναι εφοδιασμένο με δύο μηχανές ντίζελ ιπποδυνάμεως 2.722 BHP (2 Χ 1.361 Ρ/2450 RPM), αλλά όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση «έχει υποστεί ρήγμα στο κύτος που είχε ως αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στο εσωτερικό του. Οι άξονες πρόωσης, προπέλες, μηχανές, ηλεκτρολογικός πίνακας, αντλίες, καθώς και άλλα εσωτερικά μέρη και εξοπλισμός του σκάφους έχουν υποστεί ζημιά από την εισροή υδάτων.

Επίσης στους εσωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα στο μηχανοστάσιο και στις καμπίνες υπάρχουν σημάδια εισροής νερού». Μάλιστα, «στο μηχανοστάσιο τα σημάδια δείχνουν εισροή νερού πάνω από το ύψος των μηχανών».

Τι περιλαμβάνει το σκάφος

Εντός του σκάφους βρέθηκαν διάφορα κινητά πράγματα, τα οποία είναι αντικείμενο της εκτέλεσης, ήτοι:

Στο πάνω κατάστρωμα, δύο καθιστικά τεσσάρων ατόμων, ένα τραπεζάκι ανοξείδωτο, ένα έπιπλο κουζίνας με νιπτήρα και ψυγείο, ένα γερανό μάρκας «besenzomi», μια σανίδα σέρφινγκ, δύο Liferafts, ένα καθιστικό τριών θέσεων, μία κονσόλα πλοήγησης, ένα VHF ΡΑΥΖ40Ε, δύο ST 60, ένα ST 6002, ένα EPIRB, δύο κουβούκλια (δορυφορικά), ένα Radar Raymarine, μία κόρνα, ένα VHFantenna, ένα GP Santenna.

Στο κεντρικό κατάστρωμα: Μία κονσόλα πλοήγησης με χειριστήρια μηχανής, και ηλεκτρικά όργανα, ένα VHFRAY 240 Eraymarine, ένα όργανο NAVTEXPECEIVERModelNT-1800, ένα όργανο GMDS Power supply charges, ένα όργανο VHFRAY 240E, ένα ψυγείο δίπορτο, μία κουζίνα Miele με κεραμική εστία, ένα απορροφητήρα Miele, ένα πλυντήριο πιάτων Miele, έξι ντουλάπια ανοξείδωτα, μία τραπεζαρία γυάλινη, οκτώ καρέκλες δερμάτινες, ένα τραπεζάκι σαλονιού γυάλινο, τρεις καναπέδες τριθέσιοι, ένα ψυγείο Miele, ένα ψυγείο FRIGIT με δύο πόρτες.

Στις καμπίνες υπάρχουν τηλεοράσεις SONY 14, μία τηλεόραση SHARP 14΄. Όπως τονίζεται, «όλα τα υπόλοιπα πράγματα είναι κατεστραμμένα πιθανόν από την εισροή των υδάτων».

Στο κατάστρωμα βρέθηκαν: Ένα τραπέζι ξύλινο, ένας καναπές τριών θέσεων, δύο βίντσια ηλεκτρικά MAXWELL 1500 ,ένα βίντσι εργάτης άγκυρας MAXWELL 4.000 καθώς και μία άγκυρα. Στο μηχανοστάσιο τα αντικείμενα λόγω της εισροής υδάτων είναι επίσης κατεστραμμένα.

Αγοράστηκε 2,7 εκατ. ευρώ

Το σκάφος αναψυχής «Dream» περιήλθε στην οφειλέτιδα εταιρεία ύστερα από αγορά από την ιταλική εταιρεία «San Lorenzo Spa» αντί ποσού 2.703.636,93 ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2009 χορηγήθηκε άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής. Σημειώνεται ότι το σκάφος έχει υποστεί ρήγμα στο κύτος, με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στο εσωτερικό του και βρίσκεται από τον Μάιο του 2017 στον χερσαίο χώρο της Μαρίνας Λευκάδας, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε επισκευή.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, «οι άξονες πρόωσης, προπέλες, μηχανές, ηλεκτρολογικός πίνακας, αντλίες, καθώς και άλλα εσωτερικά μέρη και εξοπλισμός του πλοίου έχουν υποστεί ζημιά από την εισροή υδάτων». Με βάση όλα τα παραπάνω, η αγοραία αξία και η τιμή πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί σε 25.000 ευρώ.

Επισπεύδουσα είναι η «Μαρίνα Ζέας Α.Ε.» και ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της «Executive Yachting Διαχείριση Σκαφών Α.Ε.», ενώ το «Dream» κατασχέθηκε για το ποσό των 100.195,99 ευρώ, το οποίο αποτελεί το κεφάλαιο, τους τόκους και τα έξοδα (πλέον νέων τόκων και εξόδων κατασχέσεως και πλειστηριασμού).

Όσο για βάρη, υπάρχει υποθήκη για ποσό 3.514.730 ευρώ υπέρ της Eurobank, από 29/01/2010, καθώς και η κατάσχεση υπέρ της «Μαρίνα Ζέας Α.Ε.» για ποσό 100.195,99 ευρώ, από τις 25/07/2023.

By