Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

DW: Η Ελλάδα σε διπλωματικό δίλημμα με τους δραπέτες πραξικοπηματίες

Ο γερμανικός τύπος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης των οκτώ στελεχών του τουρκικού στρατού που προσγειώθηκαν το πρωί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη

aleksandroupolielikoptero

Το αίτημα ασύλου οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη φέρνει την Ελλάδα σε διπλωματικό δίλημμα, γράφει ο γερμανικός τύπος.

Ο γερμανικός τύπος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης των οκτώ στελεχών του τουρκικού στρατού που προσγειώθηκαν το πρωί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Το άμεσο αίτημα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έκδοση των πραξικοπηματιών στην Τουρκία φέρνει την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον ενός διλήμματος, σημειώνει η Handelsblatt, αναδημοσιεύοντας τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείο Ειδήσεων με τίτλο «Δραπέτες πραξικοπηματίες: Η Ελλάδα σε διπλωματικό δίλημμα».

Όπως διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, «οι αιτήσεις τους θα πρέπει να εξεταστούν βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου». Από την άλλη πλευρά όμως, επισημαίνεται ότι οι «οκτώ» έχουν παραβιάσει το τουρκικό Σύνταγμα.

Η εξέταση των αιτήσεων μπορεί να διαρκέσει μήνες

Αναφορά στο ζήτημα κάνει και ο ιστότοπος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (tagesschau.de). Όπως σημειώνει, «με ένα κλεμμένο στρατιωτικό ελικόπτερο οκτώ τούρκοι στρατιώτες διέφυγαν στην Ελλάδα. Προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη κοντά στα τουρκικά σύνορα. Εκεί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και συνελήφθησαν».

«Τούρκοι στρατιώτες διαφεύγουν με ελικόπτερο στην Ελλάδα», σημειώνει για το ίδιο θέμα το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Στο δημοσίευμα φιλοξενείται μεταξύ άλλων δήλωση υπαλλήλου της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, ο οποίος διευκρινίζει ότι η εξέταση κάθε αίτησης μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες. Προσθέτει μάλιστα ότι σε περίπτωση απόρριψης των αιτήσεων μπορούν οι αιτούντες να την προσβάλουν διοικητικά. Αν αποτύχει δε και αυτή η ενέργεια, τότε οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

iefimeridagr