Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

DW: «Μεγάλη Εβδομάδα περικοπών στην Ελλάδα και άδεια ταμεία»

Για «εβδομάδα αποφάσεων στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πόκερ» κάνει λόγο η Deutsche Welle

athina euro ellada

Το τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου dpa που μεταδίδεται από την Deutsche Welle αναφέρει ότι «η ανάγκη λήψης αποφάσεων στο ελληνικό ζήτημα είναι επιτακτική καθώς τα ταμεία έχουν αδειάσει για άλλη μια φορά. Η Μεγάλη Εβδομάδα φέρνει όχι ένα, αλλά δυο πακέτα περικοπών».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του dpa υπό τον τίτλο «Εβδομάδα αποφάσεων στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πόκερ», οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την Ελλάδα να δρομολογήσει άμεσα και μέσα στις επόμενες ημέρες σημαντικά βήματα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και περικοπών.

Από το Άμστερνταμ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «άδειων ταμείων», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ρευστότητα είναι προφανώς οριακή». Μόνον τον Ιούλιο η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει δάνεια ύψους 2,7 δις ευρώ και «η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει τα χρήματα αυτά», σύμφωνα με το dpa. Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, αμέσως μετά τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Άμστερνταμ, οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκίνησαν και πάλι μέσα στο Σαββατοκύριακο τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

«Στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως ένα πρόσθετο πακέτο περικοπών που ζητά το Eurogroup ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ, που θα συμφωνηθεί προληπτικά και το οποίο θα υλοποιηθεί μόνον εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι». Σε περίπτωση που σημειωθεί επαρκής πρόοδος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνέλθουν εκτάκτως τη Μεγάλη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Το πολυσυζητημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων ύψους 5 δις ευρώ που προβλέπει και περικοπές συντάξεων θεωρείται, αντιθέτως, «σχεδόν συμφωνημένο», κατά το dpa.

πηγή: Deutsche Welle

By