Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

DW: To Charlie Hebdo ζει

Στις 7 Ιανουαρίου του 2015 δύο τζιχαντιστές εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Ήταν ένα πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και η αρχή μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία.

«Σκοτώσαμε το Charlie Hebdo» φώναζαν οι δύο ισλαμιστές, Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, όταν εισέβαλαν στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού στις 7 Ιανουαρίου 2015. Εκείνη τη μέρα σκότωσαν δώδεκα συνεργάτες του ιστορικού περιοδικού, μεταξύ των οποίων οι διάσημοι σκιτσογράφοι Στεφάν Σαρμπονιέ (Charb), Ζαν Καμπού (Cabu) και Ζωρζ Βολίνσκι. Δίχως αμφιβολία ήταν ένα πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και του τύπου αλλά και η αρχή μιας σειράς πρωτοφανών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, που οδήγησαν τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση.

«Je suis Charlie»

Οι μνήμες της 7ης Ιανουαρίου είναι ακόμη ζωντανές. Πολλοί θυμούνται σαν σήμερα τις μεγάλες πορείες αλληλεγγύης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Το σύνθημα «Je suis Charlie» έγινε το κατεξοχήν μότο εκείνων των σκοτεινών ημερών. Η Γαλλία λίγους μήνες αργότερα έμελλε να ξαναζήσει στιγμές φρίκης και να πέσει εκ νέου θύμα του παραλογισμού της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Το Νοέμβριο του 2015 τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά του Παρισιού σόκαραν τη διεθνή κοινή γνώμη, όπως και η επίθεση με φορτηγό στην προκυμαία της Νίκαιας, την ημέρα της Βαστίλης πέρσι τον Ιούλιο.

Αρχές του 2017, η χώρα βρίσκεται ενόψει των πιο κρίσιμων ίσως προεδρικών εκλογών των τελευταίων χρόνων. Το θέμα της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και γενικότερα της διεθνούς ισλαμιστικής τρομοκρατίας βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Από την ημέρα της επίθεσης στο Charlie Hebdo η τρομοκρατία δεν έχει πάψει να αποτελεί κεντρικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων.

Και το 2016 έκλεισε στη σκιά της τρομοκρατίας

Στο τελευταίο φύλλο του 2016 κατά διαβολική σύμπτωση κυριάρχησε ένα ακόμη ισλαμιστικό τρομοκρατικό χτύπημα, αυτή τη φορά στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. O σκιτσογράφος και νέος αρχισυντάκτης του περιοδικού Λορέν Σουρισό (γνωστός ως Riss), βάλει κατά των ευρωπαίων πολιτικών που φωνασκούν υπέρ της αυστηροποίησης των συνοριακών ελέγχων μετά τη διαφυγή του δράστη της επίθεσης, Ανίς Αμρί, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν κερδίζεται όμως με περισσότερους ελέγχους στα σύνορα», αναφέρει ο γάλλος σκιτσογράφος σε συνέντευξή του στο ARD.

Σήμερα το γαλλικό σατιρικό περιοδικό συνεχίζει να εκδίδεται κανονικά, ωστόσο η συντακτική ομάδα έχει μετακομίσει σε νέα γραφεία, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. «Όχι μόνο εμείς αλλά όλες οι εφημερίδες έχουμε το φόβο ότι θα συμβεί ξανά κάτι αντίστοιχο» εκτιμά ο Riss. «Δεν πρέπει να ρισκάρουμε, για το λόγο αυτό έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πράγματι, τίποτα δεν είναι όπως παλιά», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εντούτοις το Charlie Hebdo δεν το βάζει κάτω. Συνεχίζει στην ίδια σατιρική γραμμή με έντονες δόσεις μαύρου χιούμορ. Οι συντάκτες του δεν σταματούν να σχολιάζουν τα μεγάλα θέματα της εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας με τη χαρακτηριστική ματιά του περιοδικού, προβοκάροντας την κοινή γνώμη. Στο μεταξύ το Charlie Hebdo από τον περασμένο Δεκέμβριο κυκλοφορεί και στα γερμανικά, με αρχισυντάκτρια τη γερμανίδα Μίνκα Σνάιντερ. Το κατά πόσο θα βρεί ανταπόκριση στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό μένει να φανεί.

 dw.de

(Visited 1 times, 1 visits today)