Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Δυσφορία από το ΔΝΤ για τις δηλώσεις Μακρόν στην Αθήνα

Την δυσαρέσκεια της Κριστίν Λαγκάρντ προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις- συστάσεις του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα σχετικά με το ΔΝΤ και την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πηγές των Financial Times η γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της.

Σε σχετικό τους άρθρο, οι FT επισημαίνουν πως η άποψη του γάλλου προέδρου για το ΔΝΤ που εκφράστηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα δεν ευχαρίστησε διόλου την συμπατριώτισα του και διευθύντρια του Ταμείου.

«Η Λαγκάρντ εξέφρασε σε προσωπική της συνομιλία την έκπληξή της σχετικά με την κριτική που έκανε ο κ. Μακρόν όσον αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Κι αυτό γιατί η όποια εμπλοκή του Ταμείου στην Ελλάδα έγινε κατόπιν αίτησης των ελληνικών αρχών και πάντα σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», προσθέτει.

Οι αιχμηρές δηλώσεις Μακρόν

Ο γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν είχε εμφανιστεί ξεκάθαρος και αιχμηρός σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Είχε δηλώσει πως συμφωνεί μεν με το ρόλο του, τον υποστηρίζει, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο θα πρέπει να εμπλέκεται σε ένα ευρωπαικό θέμα (σ.σ. εννοώντας το ελληνικό πρόβλημα).

«Δε νομίζω ότι είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε. Η αξιοπιστία και η εθνική κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει. Και αυτό βασίζεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαικών κρατών, μεταξύ των ευρωπαικών θεσμών και των κρατών», υποστήριξε ο κ. Μακρόν.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος, πάντα σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα, έθεσε τρεις προϋποθέσεις «για να τελειώνει»: Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει και να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις, δεύτερον το ΔΝΤ να μην προβάλει νέους όρους, για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και τρίτον, το Eurogroup να αναλάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Κι όλα αυτά, να γίνουν μέσα στο 2018.

Εκτενής αναφορά στην ομιλία Μακρόν στην Πνύκα

Το άρθρο κάνει και εκτενή αναφορά στην σημαίνουσα ομιλία του γάλλου προέδρου στην Πνύκα και ειδικά στο σημείο εκείνο που ο Μακρόν μίλησε για την ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, με τολμηρές αλλαγές, μιλώντας για περισσότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη και προτείνοντας έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος κάνει λόγο για μια «τολμηρή ομιλία» με επίκεντρο την παραδοχή του Μακρόν ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν. Έχουμε ρήγματα στον κοινωνικό ιστό γιατί χάσαμε τον άξονα στον οποίο λειτουργούσαμε. Ένα είδος εμφυλίου πολέμου. Προτιμήσαμε να επιμένουμε στις προδοσίες και στις διαφορές. Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει μία δύναμη που θα προασπίζεται τις αξίες μας έναντι αυταρχικών καθεστώτων; Να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε ένα οδικό χάρτη για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης 10ετίας. «Από την αρχή του 2018 να υποβάλουμε τους νέους στόχους και επιθυμώ οι στόχοι να στηριχτούν σε όλα τα κράτη – μέλη. Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών» είπε και πρόσθεσε: «πρέπει να φτιάξουμε ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης για όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό δεν υπάρχει. Η ουσία δεν είναι να λατρεύει κανείς τους κανόνες. Δεν θα γίνει τίποτα με την καχυποψία. Οι προδοσίες της ευρωπαϊκής ιδέας έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη. Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μία κοινή μοίρα και θα πρέπει να ξαναβρούμε αυτή την κατεύθυνση για να ξαναπετύχουμε την εμπιστοσύνη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By