Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Δύσκολες ώρες για τη Lego

Η Lego σχεδιάζει να περικόψει 1.400 θέσεις εργασίας καθώς βλέπει το ρυθμό ανάπτυξής της να επιβραδύνεται για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια και τα νέα παιχνίδια της με ήρωα τον Batman να μην έχουν ζήτηση στα καταστήματα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 8%, μετά από μια δεκαετία συνεχούς επέκτασης, που διπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων φτάνοντάς τους περίπου στους 18.200. Λίγο νωρίτερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παιχνιδιών στην Ευρώπη είχε ενημερώσει σχετικά με τις πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2017, που έχουν μειωθεί κατά 5% στα 14,9 δισ. κορόνες (λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ).

«Χάνουμε σε ορμή, χάνουμε σε παραγωγικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Lego Γιόργκεν Βιγκ Κνούντστορπ. «Έχουμε οικοδομήσει έναν ολένα και πιο περίπλοκο οργανισμό. Αυτό μακροπρόθεσμα οδηγεί σε στασιμότητα ή πτώση».

Η εταιρεία που εδρεύει στο Μπίλουντ της Δανίας αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της από 2003-4 και μετά, όταν είχε ανακοινώσει απώλειες-ρεκόρ. Ο Κνούντστορπ, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τη μετέτρεψε στη συνέχεια στον πιο κερδοφόρο κατασκευαστή παιχνιδιών στον κόσμο. Όμως τώρα οι πωλήσεις πέφτουν ξανά, καθώς τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο με ψηφιακά παιχνίδια και η Lego αλλάζει CEO σαν… πουκάμισα.

Η εταιρεία, την οποία ελέγχει η οικογένεια του Δανού δισεκατομμυριούχου Κερκ Κρίστιανσεν, αναβάθμισε τον γενικό εκτελεστικό διευθυντή Μπαλί Πάντα σε διάδοχο του Κνούντστορπ τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου στην καρέκλα του CEO θα κάθεται ο Νιλς Μπ. Κρίστιανσεν, πρώην αφεντικό της Danfoss. O  Κνούντστορπ παραδέχτηκε ότι έχει δημιουργήσει έναν οργανισμό «με υπερβολικά πολλά επίπεδα και επικαλυπτόμενες λειτουργίες», με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάπτυξής της.

Τα καταστήματα επιβεβαιώνουν τη μειωμένη ζήτηση για προϊόντα Lego. Τον Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Toys R Us Ντέιβιντ Μπράντον είχε δηλώσει ότι «οι πωλήσεις της Lego υποφέρουν». Η ταινία κινουμένων σχεδίων «The Lego Batman Movie» (φωτογραφία) δεν έφερε τις πωλήσεις που ανέμενε η Toys R Us και η Lego, είχε προσθέσει.

Ο Κνούντστορπ αρνήθηκε να σχολιάσει τις επιδόσεις των προϊόντων Lego Batman, αναφέροντας απλά τη «θετική συνεισφορά» τους στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Η σειρά Lego Star Wars «παραμένει μία από τις κορυφαίες μας παγκοσμίως, αλλά παρουσίασε μικρή κάμψη φέτος», επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Τις καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με τον Κνούντστορπ, είχαν τα brands που εφηύρε η ίδια η Lego, όπως τα Lego CityLego FriendsLego Duplo και Lego Technic. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 3% στα 3,4 δισ. κορόνες (457 εκατ. ευρώ).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By