Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δυσκολίες και καθυστερήσεις φέρνουν σενάριο παράτασης του Μνημονίου

Απαιτείται η ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενών ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου ώστε να προλάβει η Ελλάδα να πάρει την τελευταία δόση μέχρι τις 20 Αυγούστου – Ξεφουσκώνουν «μαξιλάρι» και «καθαρή έξοδος» – Παρουσία Βελκουλέσκου η κουβέντα για το χρέος – Κίνδυνος να χαθούν λεφτά και θυσίες στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενών και την εκταμίευση της δόσης πριν λήξει το παρόν πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου έχουν φέρει στο προσκήνιο σκέψεις και σενάρια για μία ολιγόμηνη παράταση του παρόντος μνημονίου.

Οι δύο πλευρές – Κυβέρνηση και Θεσμοί- διαπίστωσαν στις διαπραγματεύσεις το Hilton την προηγούμενη εβδομάδα μια αντικειμενική πραγματικότητα: Ότι οι τεχνικές δυσκολίες για την ολοκλήρωση σειράς προαπαιτούμενών (από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές και την προκήρυξη άδειας Καζίνο που θα ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό) είναι μεγάλες και ότι ο χρόνος που απομένει για να κλείσουν αυτά τα προαπαιτούμενα και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστόλων (staff level agreement) τον Μάιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου είναι λίγος.

Επίσης, για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου που ενδιαφέρει πολιτικά την κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κάδο του junk και να ανέλθει στο επίπεδο της λεγόμενης επενδυσιμότητας (investment grade). Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να υπάρξουν τέσσερις ή πέντε αναβαθμίσεις ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης κάτι που είναι από δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί έως τις 20 Αυγούστου.

Αυτό είναι βέβαια το δυσμενές σενάριο καθώς μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι είναι εφικτό όλα να ολοκληρωθούν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις. Παρά ταύτα, προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών ότι το μαξιλάρι ρευστότητας (buffer) θα είναι τελικά μικρότερο από αυτό που αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών (compliance report) προ ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος τις μυστικές διαπραγματεύσεις κάνουν ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες αυτές, το «μαξιλάρι» για τις αγορές θα επαρκεί για 12 μήνες και θα είναι 14 δισ. ευρώ αντί για 16,4 δισ. ευρώ που ανέφεραν προ ημερών οι Θεσμοί στο Compliance report. Επίσης η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» θα είναι καθαρή έξοδος μόνο στα λόγια καθώς θα συνδεθεί με μνημονιακού τύπου προαπαιτούμενα για τις διάφορες φάσεις της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε αυτά τα προαπαιτούμενα που θα συμπεριληφθούν και από την ελληνική κυβέρνηση στο λεγόμενο «ολιστικό αναπτυξιακό πλάνο» που ετοιμάζει, θα συμπεριλαμβάνεται και η μείωση στις συντάξεις από 1.1.2019, η οποία παρά τις προσπάθειες αναβολής από την πλευρά ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης, φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί κανονικά, καθώς ο κύριος Τσακαλώτος έχει δώσει διαβεβαιώσεις και στους Ευρωπαίους εταίρους -όχι μόνο στο ΔΝΤ- ότι δεν θα υπάρξει οπισθοχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά τη λήξη του Μνημονίου 3.

Βεβαίως από την άλλη πλευρά, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για το χρέος καθώς, μπορεί η κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει την πίεση του χρόνου για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων ως τον Μάιο, αλλά η διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών «καλπάζει» και συμπεριλαμβάνει ενδιαφέρουσες ιδέες όπως η εξαγορά των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή ακόμη και των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, το λεγόμενο Greek Loan Facility (GLF).

Μάλιστα μία όχι και τόσο παλιά μας γνώριμη, η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, παρότι αποχώρησε από τις αποστολές του κουαρτέτου στο Hilton, συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών για το χρέος με στόχο (αν όχι με άνωθεν εντολή) να βρεθεί κοινό έδαφος με τους Ευρωπαίους και το Ταμείο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν τελικώς δεν προχωρήσει το σενάριο της ολιγόμηνης παράτασης τότε η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν με ορόσημο την ολοκλήρωση της τελευταίας εκταμίευσης ως τις 20 Αυγούστου.

Νεότερες πληροφορίες που επίσης προέκυψαν στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών αναφέρουν ότι η τελευταία εκταμίευση μετά τον Ιούνιο από την πλευρά των Ευρωπαίων θα ανέρχεται σε 11 με 12 δισ. ευρώ, 6 δισ. εκ των οποίων θα αφορούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού μαξιλαριού (buffer). Μαζί με τα 1,9 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν μόνο για το «μαξιλάρι» στις 14 ή στις 15 Μαρτίου, ο ESM θα συνεισφέρει τελικά μόνον ένα ποσό κοντά στα 8 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

Την ίδια ώρα ερωτήματα γεννώνται για το τι θα γίνουν τα 20 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που θα παραμένουν ανεκμετάλλευτα από το αρχικό πακέτο των 86 δισ. του τρίτου μνημονίου.
Πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν να αντληθούν με επιτόκιο 1% (αντί με 4 ή 4,5% από τις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό) στα οποία η χώρα απέκτησε πρόσβαση μετά από σκληρές θυσίες και μέτρα που ψήφισε η Βουλή.

Όπως εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης, λόγω της πολιτικής απόφασης κυβέρνησης να μην μεταφερθούν ακόμη και ως «κάβα» σε κάποιου είδους προληπτική γραμμή (για να μη θυμίζει η διαδικασία «ημι-μνημονιακή» κατάσταση όπως τόνισε ο κύριος Δραγασάκης) τα λεφτά αυτά κινδυνεύουν να χαθούν κι έτσι αν η χώρα λόγω δυσμενών συνθηκών στις αγορές ακόμη και χωρίς δική της ευθύνη, βρεθεί σε δύσκολη θέση σε ένα βάθος χρόνου από σήμερα, π.χ. το 2019 ή το 2020 (κρίσιμη λεπτομέρεια: μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης) θα πρέπει να ζητηθούν νέες θυσίες από τους πολίτες, αν ο μή γένοιτο κάτι πάει στραβά και η Ελλάδα χρειαστεί νέα στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Όπως εξηγεί ο ίδιος τραπεζίτης «μέχρι τότε κυβέρνηση θα έχει «πουλήσει» το αφήγημα της καθαρής εξόδου, θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, και ενδεχομένως να μην είναι πια στα πράγματα. Άρα η ευθύνη θα πέσει στους επόμενους κάτι που ενδέχεται να βολεύει πολιτικά τους νυν κυβερνώντες, καθώς θα μπορούσαν να κατηγορήσουν μια νέα κυβέρνηση μετά το 2019 ότι ξαναβάζει τη χώρα στα μνημόνια ενώ οι ίδιοι την έβγαλαν -εφόσον θα έχουν φροντίσει να μην αφήσουν προληπτική γραμμή με κάβα τα 20 και πλέον δισ. του ESM από τις παλιές θυσίες. Κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία δηλαδή».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By