Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Eπικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν

Για το φλέγον θέμα της ουκρανικής κρίσης

oukrania-simaia-ntonetsk

Τηλεφωνική συνομιλία για το φλέγον θέμα της ουκρανικής κρίσης είχαν το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του Κρεμλίνου παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο τόνισε ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για την κρίση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Reuters ο Πούτιν ανέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι αντιπαραγωγικές και υπογράμμισε ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή δεν ωφελεί κανέναν.

Από την δική του μεριά του ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την αυξανόμενη υποστήριξη που λαμβάνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Ομπάμα επεσήμανε ότι προτιμά η ουκρανική κρίση να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την παραβίαση από τη Ρωσία της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987.

By