Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Ε. Χριστοφιλοπούλου: Αυτά ειναι τα ψέματα του Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

Ο κ. Κατρουγκαλος έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο ψεμάτων και προπαγάνδας στα ΜΜΕ και στη Βουλή

xristofilopoulou

Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, αποκάλυψε μέσα από μία αναλυτική ανακοίνωση τα ψέματα τα οποία έχει πει ο υπουργός εργασίας κια αφορούν το ασφαλιστικό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο κ. Κατρουγκαλος έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο ψεμάτων και προπαγάνδας στα ΜΜΕ και στη Βουλή με την πραγματικότητα σε ότι αφορά τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό όχι μόνο να είναι να διαφορετική αλλά και να τον διαψεύδει.

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται συχνά ότι από τις περικοπές εν τέλει θίγεται μόνο το 10% των συνταξιούχων. Οι αριθμοί όμως είναι αποκαλυπτικοί και εκδικούνται.

Μειώσεις επικουρικών συντάξεων & μερισμάτων:

 • Οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των μερισμάτων (για τους συνταξιούχους του Δημοσίου) φτάνουν το 40-50%. Η απώλεια 100-200€ το μήνα συνιστά μείωση εισοδήματος 10-30%.
 • Το ΕΚΑΣ καταργείται πλήρως μέχρι το 2018.

Ποιοι και πόσοι χάνουν:

 • Μέχρι τώρα 245.000 συνταξιούχοι υφίστανται περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις. Συνολικά, θα θιγούν 400.000 συνταξιούχοι.
 • 285.000 συνταξιούχοι του δημοσίου υφίστανται περικοπές στα μερίσματα που λάμβαναν.
 • 300.000 θα χάσουν το ΕΚΑΣ μέχρι 31.12.2016. Συνολικά 390.000 δικαιούχοι, θα χάσουν το ΕΚΑΣ ως το 2018.
 • Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν σέβεται ούτε τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, ούτε τους χρονίως πάσχοντες, ούτε τα μέλη οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία. Ενώ είναι αυτονόητο ότι έχουν εμφανώς αυξημένες ανάγκες και δαπάνες διαβίωσης, υφίστανται και εκείνοι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια ένταση τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων .

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

 • Συνταξιούχος που τον Αύγουστο έλαβε από το επικουρικό των μισθωτών ETEA (τ. ΕΤΕΑΜ) σύνταξη 167,56 ευρώ, υπέστη μείωση τον Σεπτέμβριο στη σύνταξή του κατά 46%, καθώς στον λογαριασμό του είχαν πιστωθεί μόλις 90,21 ευρώ
 • Συνταξιούχος που τον Αύγουστο έλαβε από το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑΜ σύνταξη 187,01 ευρώ, υπέστη μείωση στις 2 Σεπτεμβρίου στη σύνταξή του κατά 45,6%, καθώς στον λογαριασμό του είχαν πιστωθεί μόλις 101,7 ευρώ
 • Συνταξιούχος που τον Αύγουστο έλαβε από το επικουρικό των μισθωτών ETEA (τ. ΕΤΕΑΜ) σύνταξη 192,84 ευρώ, υπέστη μείωση τον Σεπτέμβριο στη σύνταξή του κατά 45,5%, καθώς στον λογαριασμό του είχαν πιστωθεί μόλις 104,96 ευρώ

Μειώσεις νέων συντάξεων

 • 265.000 νέοι συνταξιούχοι (μετά τον ν. 4387) θα δουν μειωμένες συντάξεις.

Αυξήσεις εισφορών

 • Οι μικρές δήθεν ελαφρύνσεις που είχαν δοθεί, μετά από πιέσεις, στους νέους ασφαλισμένους καταργούνται. Στο νόμο που ψηφίστηκε προ δύο ημερών, αυξάνονται κατακόρυφα οι εισφορές υγείας για τους αγρότες από 1.1.2017 (στο 6,95%) και καταργούνται οι εκπτώσεις που είχαν δοθεί στους νέους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες.

ΕΦΚΑ – Εφαρμογή νέου νόμου

Η αγορά είναι σε παράκρουση (εργοδότες & έμποροι – ελεύθεροι επαγγελματίες) γιατί κανείς δεν ξέρει πλέον τι ακριβώς θα πληρώσει από 1.1.2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι για την εφαρμογή του νέου νόμου και τον υπολογισμό των εισφορών, ούτε καν για τον υπολογισμό των εισφορών υγείας, που για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιβάλλονται ήδη από 1.6.2016.

Καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων

 • 370.000 αιτήσεις συνταξιοδότησηςβρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα (συνολικά)
 • 120.000 νέες αιτήσεις, που παραμένουνσε εκκρεμότητα, προστέθηκαν τα τελευταία δύο έτη.
 • Η απονομή της σύνταξης πλέον γίνεται σε3-3,5 χρόνια. Μέχρι το 2015 η απονομή της σύνταξης ολοκληρωνόταν κατά μέσο όρο σε 8-10 μήνες, και σε ακραίες περιπτώσεις σε 1,5-2 χρόνια.
 • Η προσωρινή σύνταξη που καθιερώθηκε το 2011 χορηγείτο στην πράξη σε1,5 με 2 μήνες από την υποβολή της αίτησης και ανερχόταν τουλάχιστον στο 80% της οφειλόμενης σύνταξης (άρθρο 38 ν. 3996/2011).
 • Σήμερα η προσωρινή σύνταξη, όχι μόνο καθυστερεί πολύ περισσότερο, αλλά ανέρχεται πλέον στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, με κόφτη στα 768€.Αυτό σημαίνει περικοπές που μπορούν να φτάνουν το 30%.

Καθυστέρηση εφάπαξ

 • Από το 2012 έως και το τέλος του 2014 δόθηκαν 3 δισεκατομμύρια σε εφάπαξ και μέχρι το τέλος του 2014 σχεδόν 96.000 συνταξιούχοι είχαν λάβει εφάπαξ.
 • Σήμερα, η χορήγηση εφάπαξ καθυστερεί πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Καίρια ερωτήματα για τα ελλείμματα & τη βιωσιμότητα του συστήματος

 • Είναι αληθής ή όχι η διαπίστωση του κ. Ρομπόλη ότι το ασφαλιστικό έχειμαύρη τρύπα πάνω από 4 δις. €;
 • Αληθεύει, ναι ή όχι, ότι οι συσσωρευμένες οφειλές σε αναδρομικά συνταξιούχων των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα4,8 δις. €; {πρόσθετο κρυφό έλλειμμα}.

Κι ακόμη:

 • Η Κυβέρνηση τσακίζει το ΑΚΑΓΕ. Το ΑΚΑΓΕ (στο τμήμα του που διαμορφώνεται από τις εισφορές συνταξιούχων) έχει σήμερα περίπου2 δις. €. Μέχρι το 2014 η χρήση πόρων του ΑΚΑΓΕ γινόταν με ιδιαίτερη φειδώ. Μόλις 145 εκ. € είχαν χρησιμοποιηθεί. Η τωρινή Κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει, ναι ή όχι, 790 εκ. από το 2015 μέχρι σήμερα;
 • Αληθεύει, ναι ή όχι, ότι τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ έχουν εκτιναχθεί και ανέρχονται σήμερα σε 2,4 δισ. € (γιατί η αύξηση υγειονομικών εισφορών που η κυβέρνηση επέβαλε στις συντάξεις δεν κατέληξε ποτέ στον ΕΟΠΥΥ); Αναπόδραστη συνέπεια είναι ότι οδηγείται σε ασφυξία η αγορά υπηρεσιών υγείας, με λουκέτα και απολύσεις.

Είναι φανερό ότι κ. Κατρούγκαλος είναι ο μοιραίος άνθρωπος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντί να ψεύδεται, θα έπρεπε να ντρέπεται.