Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Ε.Ε: Οργή για την Γερμανική απόφαση για τα ομόλογα της ΕΚΤ – “Μόνο εμείς θα κρίνουμε”

Μεγάλη ενόχληση φαίνεται πως έχει προκαλέσει στους κόλπους της Ε.Ε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο έκρινε εν μέρει παράνομα τα ομόλογα που εξέδωσε η ΕΚΤ το 2015 και ζήτησε να αιτιολογήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης … είναι αρμόδιο να διαπιστώσει αν η ενέργεια ενός θεσμού της Ενωσης αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται «μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 5ης Μαΐου 2020».

Τι ανέφερε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας
Υπενθυμίζεται πως «εν μέρει αντισυνταγματικά» είχε κρίνει το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015.

Η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει εν μέρει το Σύνταγμα, διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αποφάσισε το Δικαστήριο στην Καρλσρούρη, με ψήφους επτά προς μία.

Δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο η κατηγορία της χρηματοδότησης των κρατών από την ΕΚΤ.

Πρόσφατα η Τράπεζα επέκτεινε για άλλη μια φορά σημαντικά τις αγορές ομολόγων, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσω άλλων προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν αποτελούσαν αντικείμενο της σημερινής απόφασης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By