Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ε.Ε.: Θα διατεθούν επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για την προσφυγική κρίση

Το ποσό αυτό θα δαπανηθεί για τη στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής

european-flags

Έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ για αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απηύθυνε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Όπως ενημέρωσε η αρμόδια επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ήδη αποφασίστηκε να κινητοποιηθεί επιπλέον 1,7 δισ. από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Το εν λόγω ποσό θα εξυπηρετήσει δύο σκοπούς, αφενός την περαιτέρω στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, αφετέρου την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιτελούν έργο επί τόπου. Συνολικά, σύμφωνα με την επίτροπο Γκεοργκίεβα, 9,2 δισ. σκοπεύει η Επιτροπή να διοχετεύσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αγγίζοντας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το ανώτατο όριο» των πόρων που δύναται να χρησιμοποιήσει για τη βοήθεια προς «τις χώρες υποδοχής, τις χώρες γειτονίας και τους ίδιους τους πρόσφυγες».

Ως εκ τούτου, κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί η ανάγκη αύξησης της συνδρομής των κρατών μελών γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ όπως αναφέρθηκε, εξίσου σημαντική είναι και η ανάγκη στελέχωσης με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό των σχετικών οργανώσεων της ΕΕ, όπως είναι η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη τύπου, η Επιτροπή μετά και τη χτεσινή απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων από τις χώρες υποδοχής, Ελλάδα και Ιταλία, προχώρησε στη σύνταξη ενός κειμένου προτεραιοτήτων για την εφαρμογή των προτάσεων της Κομισιόν. Σε αυτές περιλαμβάνονται, η πλήρης λειτουργία των λεγόμενων “hot spots” στις χώρες υποδοχής, η εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη του κοινού συστήματος ασύλου και η ενίσχυση της κοινής επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων μέσα από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και της ενίσχυσης της Frontex.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ενημέρωσε ο Φ. Τίμερμανς η Επιτροπή σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα 40 επιπλέον διαδικασίες επί παραβάσει τις οποίες κινεί κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν σωστά την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασύλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της απηύθυνε μια δεύτερη συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή για την παραβίαση ορισμένων διατάξεων της επικαιροποιημένης οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής και της επίσης επικαιροποιημένης οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου. Η προειδοποίηση αφορά σοβαρές ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου, κατά κύριο λόγο σε σχέση με τις υλικές συνθήκες υποδοχής των αιτούντων διεθνή προστασία, ιδίως εκείνων με ειδικές ανάγκες υποδοχής και των ευάλωτων ατόμων. Επιπλέον, αφορά τις διαρθρωτικές αδυναμίες στη λειτουργία του συστήματος επιτροπείας ή τη νομική εκπροσώπηση όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προανήγγειλε πως την επομενη εβδομαδα η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση να αυξηθεί κατά 100 εκατ. το ταμείο για την επείγουσα οικονομική βοήθεια των κρατών μελών που υφίστανται πιέσεις, ενώ αναφορικά με τα hot spots, εξήγησε πως θα είναι ομάδες υποστήριξης μετανάστευσης, οι οποίες αναμένεται να είναι λειτουργικές ήδη από τα τέλη της εβδομάδας σε Ιταλία και Ελλάδα.

Τέλος, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, εστίασε στις δράσεις που αναλαμβάνει η ΕΕ, όσον αφορά τις εξωτερικές της σχέσεις, κάτι που αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Η Φ. Μογκερίνι υπογράμμισε πως η ΕΕ καταβάλει κάθε πολιτική προσπάθεια να βρεθεί λύση στις περιοχές των συρράξεων που αποτελούν τη βασική αιτία της αύξησης των προσφυγικών ροών, συμπληρώνοντας πως εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία με τις χώρες εκτός Ευρώπης που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων καθώς και η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.

By