Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Έχασε και τη δεύτερη μάχη ο Σάντσεθ: Δεν σχηματίζει κυβέρνηση

Ο εφιάλτης του Πέδρο Σάντσεθ μόλις ξεκίνησε.

Οι όποιες ελπίδες έτρεφε για στήριξη και συναίνεση έπεσαν στο κενό, με την Ισπανία να μπαίνει – κατά πάσα πιθανότητα – σε νέα προεκλογική περίοδο επιβαρύνοντας κατ’επέκταση την οικονομική της θέση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας έχασε, όπως είχαν άλλωστε προβλέψει και ξένοι πολιτικοί αναλυτές, και τη δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών εντός του τρέχοντος έτους.

Με 124 ψήφους υπέρ (των βουλευτών του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE και ενός τοπικού βουλευτή), 155 κατά και 67 αποχές, ο Σάντσεθ δεν συγκέντρωσε την απλή πλειοψηφία που χρειαζόταν.

Οι Σοσιαλιστές, που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (123 έδρες σε σύνολο 350), έχουν περιθώριο δύο μηνών, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν δεν το επιδιώξει ή αν δεν συγκεντρώσει ούτε και τότε την πλειοψηφία, ο Σάντσεθ θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές, για τέταρτη φορά σε ισάριθμα χρόνια, πιθανότατα στις 10 Νοεμβρίου.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών παραδέχθηκε, νωρίτερα, ότι στην τελευταία και κρίσιμη μάχη της Πέμπτης δεν θα καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου για να παραμείνει στην εξουσία.

Η ανάληψη υπουργείων την οποία έθεσαν ως όρο οι Podemos, για να βοηθήσουν τον Σάντσεθ, αποτελεί αγκάθι για εκείνον αφού συχνά διαφοροποιεί την πολιτική του τοποθέτηση από το αριστερό κόμμα.

«Μια συμφωνία δεν κατέστη δυνατή» ανακοίνωσε ο Σοσιαλιστής ηγέτης ενώπιον του κοινοβουλίου πριν καν ξεκινήσει η ψηφοφορία των βουλευτών.

«Δεν θα είμαστε η κυβέρνηση που θα είναι σημαντική για την Ισπανία» παραδέχθηκε καταλογίζοντας στους Podemos την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των Podemos, προέτρεψε τον Σοσιαλιστή ηγέτη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το κόμμα του, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών και να μην οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By