Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Έχει χαθεί κάθε έλεγχος με τις προσφυγικές ροές

Την ίδια ώρα ο Θοδωρής Δρίτσας μιλά για τα γρήγορα αντανακλαστικά του κράτους

prosfyges9

Δύο νέα περάσματα προς το ελληνικό έδαφος, από το Καστελόριζο και την Αλεξανδρούπολη, έχουν ανακαλύψει οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τετραήμερο 16-19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περισσότερες από 13.000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας κάνει λόγο για άμεση αντίδραση των υπηρεσιών του λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι «οι φύλακες έχουν γνώση».

Μόνο ο κακός καιρός φαίνεται να προστατεύει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς όπως δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο δημοτικός σύμβουλος του Καστελόριζου Γ. Αχλαδιώτης «επειδή χάλασε ο καιρός δεν είχαμε νέες αφίξεις χθες και σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Αχλαδιώτη οι περίπου 900 μετανάστες και πρόσφυγες που «κατέλαβαν» το νησί έχουν πλέον αποχωρήσει από το νησί αλλά όπως λέει σε μια κραυγή απελπισίας «οι πλάτες μας δεν αντέχουν άλλο τέτοιο περιστατικό».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρκατορείου, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί ακόμα και λίστες αναμονής.

Όσο για τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι – σύμφωνα με τις Αρχές – λειτουργούν άψογα, έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Και την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το MEGA, ψαράδες της Αλεξανδρούπολης είδαν για πρώτη φορά την Κυριακή βάρκες να πλησιάζουν στις ακτές της πόλης. Σε μία από αυτές επέβαιναν 68 άτομα, ανάμεσά τους 20 παιδιά και βρέφη, που διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από τον καπετάνιο της μηχανότρατας «Καπετάν Φώτης ΙΙ», ο οποίος τους ανέβασε στο σκάφος του και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

By