Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Economist: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει πορεία, η Ελλάδα οδηγείται αδυσώπητα εκτός ευρώ»

Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα απαιτήσει συμβιβασμούς

A sculpture showing the euro currency sign is seen in front of the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει πορεία, η Ελλάδα οδηγείται αδυσώπητα εκτός ευρώ», αναφέρει σε δημοσίευμά του εν όψει της αυριανής έκδοσης, το περιοδικό Economist.

Όπως εξηγεί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον προηγούμενο μήνα, η ελπίδα ήταν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα μαλάκωνε τις απαιτήσεις του για να συμβιβαστεί με τους πιστωτές της χώρας. Εξάλλου, και ο ίδιος, και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει να παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα. Αλλά ακόμη και καθώς προετοιμαζόταν να συναντήσει τους εταίρους του ηγέτες της ΕΕ για πρώτη φορά, καθιστούσε ακόμη πιο πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει καταθέσει κάποια καλά επιχειρήματα εναντίον της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Έχει ηχηρές ιδέες φια την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και για να αναταράξει την άνετη επιχειρηματική ελίτ της Ελλάδας. Οι υπουργοί του τώρα λένε ότι θα διατηρήσουν το 70% των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αλλά οι πρώτες του κινήσεις περιλαμβάνουν υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό κλάδο, αποκατάσταση των αυξήσεων στις συντάξεις, επαναπρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων. Αυτά δεν θα παραβίαζαν απλώς τους όρους διάσωσης της Ελλάδας, αλλά θα κατέστρεφαν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Το να αντιστρέψει την πορεία με αυτόν τον τρόπο όταν η ελληνική οικονομία τελευταία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και η ανεργία υποχωρεί, είναι παράλογο. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες και όχι λιγότερες μεταρρυθμίσεις: παρά την πρόοδο στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας, οι εξαγωγές της παραμένουν αδύναμες. Στο επιχειρηματικό κλίμα υστερεί σε σχέση με την Βουλγαρία, την φτωχότερη χώρα της ΕΕ, σε τομείς όπως η εφαρμογή των συμβάσεων, η καταγραφή περιουσιακών στοιχείων.

Ο Economist τονίζει ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα απαιτήσει συμβιβασμούς. Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να αποφασίσουν τι θα ανταλλάξουν, και πότε. Ο Αλ. Τσίπρας ανόητα, αρνείται να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μιλώντας αντί αυτού για ένα δάνειο-γέφυρα που θα δημιουργούσε χρόνο για διαπραγματεύσεις χωρίς την εποπτεία της «μισητής» τρόικας. Υπάρχει ένα θέμα για την απομάκρυνση της ΕΚΤ, αλλά ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει περισσότερα δάνεια χωρίς όρους. Αντιθέτως, πρέπει να παρατείνει γρήγορα το πρόγραμμα διάσωσης, και στη συνέχεια να ξεκινήσει συνομιλίες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By