Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Economist: Ελλάδα, φύγε εάν πρέπει…

«Η Μέρκελ δείχνει τον δρόμο στον Σαμαρά»

ellada-europi

Mε τίτλο «Φύγε, αν πρέπει» και φωτογραφία της Μέρκελ να δείχνει με το δάχτυλο στον πρωθυπουργό, κάτι που δεν φαίνεται στο κάδρο, δημοσιεύει το Economist άρθρο για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Ενδιαφέρον έχει και η λεζάντα της φωτογραφίας: «Η Μέρκελ δείχνει τον δρόμο στον Σαμαρά». Τον δρόμο της εξόδου;

Tο άρθρο σημειώνει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η πλειοψηφία πιστεύει πως το δικαίωμα διαπραγμάτευσης στηρίζεται στην Μέρκελ, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως μια μικρή μειοψηφία εντός της συντηρητικής ηγεσίας της γερμανικής κυβέρνησης επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τα «παραμύθια και τις ιστορίες για πιθανό Grexit».

economist

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν πριν από λίγες ημέρες προς το Spiegel την εκτίμηση πως το Grexit όχι μόνο θα είναι υποφερτό, αλλά θα ενισχύσει και το ευρώ. Υπό την έννοια ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν ξεπεράσει την κρίση και η Ισπανία καταγράφει ήδη σημάδια προόδου. Συν ότι η Ευρωζώνη έχει πλέον το ταμείο διάσωσης και την τραπεζική ένωση με τις γερμανικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν μειώσει αισθητά την έκθεσή τους σε κίνδυνο.

Το άρθρο παραθέτει όλες τις απόψεις που εκτέθηκαν δημοσίως τις τελευταίες ημέρες και αφορούσαν την Ελλάδα και την πιθανότητα εξόδου της από την Ευρωζώνη. Από την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι η πολιτική της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει, μέχρι τη δήλωση του αντιπροέδρου της καγκελαρίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκβιάζει. Μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος λένε στην Μέρκελ πως αν δώσει κάτι στην Ελλάδα, τότε αυτομάτως θα προσφέρει άλλοθι σε άλλες χώρες (πχ Γαλλία) να επαναστατήσει σε περίπτωση που ζητηθούν περαιτέρω μειώσεις και μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το άρθρο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By