Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Econοmist: «Η κυβέρνηση έχει ήδη πρόβλημα ρευστότητας»

lefta

Το πρωτογενές πλεόνασμα υπολείπεται του στόχου κατά 60%

Economist-on-Greece-007

Στις 16 Φεβρουαρίου ήταν ένας εναντίον 18, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης, απέρριψε την πρόταση του Eurogroup – που έκανε λόγο για παράταση του μνημονίου – ως παράλογη και απαράδεκτη».

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το άρθρο του ο Economist που μεταφέρει με μελανά χρώματα τις δραματικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, τα οικονομικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει άμεσα η Ελλάδα, αλλά και τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας».

Γράφει χαρακτηριστικά: «Η συνεδρίαση του Eurogroup – για πολλούς η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία – διεκόπη βιαίως.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup επιμένει να λέει όχι στο πρόγραμμα – γέφυρα που αξιώνει η Ελλάδα, διαμηνύοντας πως το ελληνικό αίτημα είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που προτείνει η Ευρωζώνη. Ο Ντάισελμπλουμ επιμένει πως υπάρχει ακόμα χρόνος και χώρος για να υπάρξει μια συμφωνία. Μάλιστα, επισήμανε πως η διαφορά των δύο πλευρών ήταν απλώς ζήτημα λέξεων και διατύπωσης, όμως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας που κέρδισε τις εκλογές πατώντας στην πλατφόρμα της »αντι-λιτότητας» θα έχανε την αξιοπιστία του στους ψηφοφόρους του και πιο σημαντικά στο κόμμα του, εάν αποδεχόταν την πρόταση του Eurogroup. Παρατηρητές στην Αθήνα προβλέπουν περισσότερες πόζες πριν ο Βαρουφάκης κάνει την τελευταία στιγμή, ολική αναστροφή και συμφωνήσει».

Μάλιστα βάσει του άρθρου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει «καβαλήσει» ένα μεγάλο κύμα δημοτικότητας που πάρα πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα ονειρεύονταν: περίπου το 74%-79% του κόσμου αποδέχεται τις κινήσεις του, τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές. Τις προηγούμενες ημέρες οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν εναντίον της λιτότητας και της πίεσης που δέχεται η Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ήδη, ο Τσίπρας δέχεται πίεση από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και που είναι ο ηγέτης της φράξιας »Αριστερή Πλατφόρμα». Η αντίδρασή του στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, οδήγησε τον Τσίπρα να ψάξει αλλού για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρά το ευμενές κλίμα υπέρ της νέας κυβέρνησης, οι Έλληνες συνεχίζουν να σηκώνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες αν και με μικρότερους ρυθμούς από ότι πριν από τις εκλογές, σημειώνει ο Economist. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν κάνει «φτερά» καταθέσεις ύψους τριών δισ. Ευρώ, ενώ τον προηγούμενο Δεκέμβριο είχαν φύγει τέσσερα δισεκατομμύρια και τον Ιανουάριο περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. «Οι καταθέτες φοβούνται την επανάληψη των φαινομένων της Κύπρου το 2013. Αν και οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερες κεφαλαιοποιημένες από τις κυπριακές, εξαρτώνται άμεσα από τον ELA. Αρκετοί τραπεζίτες ανησυχούν πως αν η ΕΚΤ δεν δείξει πρόθυμη να αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση, τότε η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και να επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων.

Κατά τον Economist η κυβέρνηση ήδη έχει πρόβλημα ρευστού. Τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο ήταν περίπου 20% κάτω από το στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού υπολείπεται του στόχου της κατά σχεδόν 60%. Σχεδιάζει να καταργήσει έναν αντιδημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας, ενώ η αύξηση του ορίου για την καταβολή του φόρου εισοδήματος θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τα έσοδα. Ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες και όχι μήνες, αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

 

By