Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΕ: Απολύτως νόμιμη η συμφωνία με την Τουρκία

Απολύτως νόμιμη κρίνει η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη συμφωνία επί της αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

komision

Απολύτως νόμιμη κρίνει η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη συμφωνία επί της αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, σε συνεργασία με την Τουρκία, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι πρόκειται για ένα «προ-σύμφωνο» το οποίο εγγυάται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Ο ίδιος, εξήγησε ότι έχουν μπει οι βάσεις για μια νέα διαδικασία, «μια νέα αρχιτεκτονική», η οποία είναι διαφορετική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και νόμιμη.

Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε τα λόγια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία επί της αρχής της περασμένης Δευτέρας ως «νομικά εφικτή και καλή επιλογή», η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για το πώς συγκεκριμένα θα οργανωθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων. Οι λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος θα καθοριστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου, είχε πει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο της «καταρχήν συμφωνίας», είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομών και γρήγορων και αποτελεσματικών νομικών διαδικασιών. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών, ενδεχομένως επί τόπου στα νησιά.

«Ελπίζουμε ότι όταν η συμφωνία λάβει την τελική της μορφή, θα καλύπτεται και αυτό το σημαντικό στοιχείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

(Visited 1 times, 1 visits today)