Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

ΕΕ: Η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία για το Μεταναστευτικό

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την κατάσταση στη Συρία, με την επαρχία Ιντλίμπ να γίνεται μάρτυρας αιματηρών συγκρούσεων και την ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη να παραμένει στα ύψη.

Η κατάσταση στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας βρέθηκε επί τάπητος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η αποκλιμάκωση παραμένει καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στο έδαφος.

Ο ανθρώπινος πόνος και η απώλεια της ζωής πρέπει να σταματήσουν. Ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας.

H Γαλλία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Τουρκία μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στη Συρία σε επιδρομές που η Άγκυρα αποδίδει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με φόντο τις τεταμένες γαλλοτουρκικές σχέσεις λόγω της συριακής σύγκρουσης.

«Εξέφρασα στον ομόλογό του τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Τουρκία μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες κατά των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος συνάντησής του με τον Μεβλέτ Τσαβούσογλου.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο, ενώ Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Άγκυρα έχει λάβει την απόφαση να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα, να μην εμποδίζουν τη διέλευσή τους.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, καθώς τα τουρκικά κόμματα πιέζουν για ολοκληρωτική στρατιωτική δράση στη Συρία, τονίζοντας πως θα στηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση για επέμβαση, όποιο και αν είναι το κόστος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By