Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΕ: Να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο-Κύπρο

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς δήλωσε ο Τουσκ αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας

Τουσκ: Στηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μας ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου»

Διπλωματικός «πυρετός» για τα τουρκικά παιχνίδια
Μεγάλη ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατούν σε Αθήνα και Λευκωσία μετά το νέο επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν, μεταξύ άλλων, μια αίσθηση γενικότερης αναταραχής στην περιοχή και προκαλούν σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας που θέλει να προβάλει η ελληνική κυβέρνηση, και προκαλούν τεράστια προβλήματα στον γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό που έχει κάνει η Λευκωσία.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησαν την Παρασκευή μπαράζ διπλωματικών επαφών στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, θέτοντας όλα τα δεδομένα στις συζητήσεις που είχαν με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ. Στις συναντήσεις Τσίπρας και Αναστασιάδης φαίνεται πως βρήκαν τη στήριξη των ευρωπαίων.. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που φέρεται να έκανε η Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με την οποία εξέφρασε τη στήριξή της και ανέφερε πως η ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό είναι μεν αποτελεσματική, θα πρέπει ωστόσο να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Από τη μεριά της, η Λευκωσία επιδιώξει ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ. Και προσβλέπει σε έκφραση στήριξης από τα 27 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και να επισημανθεί για μια ακόμη φορά η δυνατότητα όλων των κρατών-μελών να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.

Οι συναντήσεις Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, λέγοντας πως η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική – γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές- όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, η κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Επίσης, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε, από την πλευρά της, και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Μπαράζ επαφών και από Αναστασιάδη

Μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες είχε και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επιδιώκει τη σύνδεση της πραγματοποίησης της ευρωτουρκικής συνάντησης Κορυφής με τον τερματισμό των προκλήσεων. Το θέμα αυτό έθεσε και στην συνάντηση που είχε με τον ηγέτη της προεδρεύουσας Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ.

Ο τελευταίος ανέφερε ότι άκουσε τις ανησυχίες του κ. Αναστασιάδη, με τον οποίο είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση, δεν έθεσε όμως εν αμφιβόλω την συνάντηση Κορυφής. Η ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας «θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συνάντηση, γεμάτη προσδοκίες, αλλά και εντάσεις».

Ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε ότι εάν κάποιος φαντάζεται ότι το να φιλοξενείς τον Γιούνκερ, τον Τουσκ και τον Ερντογάν για δείπνο είναι μια ευχάριστη αποστολή, τότε πιθανότατα στερείται εμπειρίας στον πολιτικό στίβο ή δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Η νέα πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ βρέθηκε αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας. «Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By