Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΕΑΕ: «Κανένα θέμα ραδιενέργειας στο ΧΥΤΑ της Φυλής»

Μετ΄την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων

xyta

Λήξαν και άνευ ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται το περιστατικό στο ΧΥΤΑ Φυλής, όπου το Σάββατο ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια σε φορτίο απορριμμάτων. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), που ενημερώθηκε από το ΧΥΤΑ Φυλής και αφού έκανε τους κατάλληλους ελέγχους, με σημερινή ανακοίνωσή της «διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας περιβάλλοντος».

Η ΕΕΑΕ, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο για τέτοιες περιπτώσεις, όταν συμβαίνει ανίχνευση ραδιενέργειας σε ΧΥΤΑ, έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι καθιερωμένες διαδικασίες ελέγχου και απομόνωσης του φορτίου.

Τη Δευτέρα, αρμόδιο προσωπικό της ΕΕΑΕ διενήργησε επιτόπιο δευτερογενή έλεγχο, από τον οποίο προέκυψε ότι η ενεργοποίηση των ανιχνευτικών συστημάτων ραδιενέργειας προκλήθηκε από την παρουσία του ισοτόπου ιώδιου 131 (Ι-131) σε απορρίμματα οικιακής χρήσης.

Το ισότοπο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία νεοπλασιών στον θυρεοειδή αδένα. Το εν λόγω φορτίο διαπιστώθηκε ότι περιείχε απορρίμματα οικιακής χρήσης (είδη ρουχισμού) ατόμου που προφανώς είχε υποβληθεί σε μια τέτοια θεραπεία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By