Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Έφεση της ΕΕ για την αφαίρεσή της Χαμάς από τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Το παλαιστινιακό κίνημα χαρακτήρισε «ανήθικη πράξη» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

xamas

Να εφεσιβάλει την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης για την έξοδο της Χαμάς από τον ευρωπαϊκό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων αποφάσισε η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στι Βρυξέλλες με θέμα την ενίσχυση της δράσης κατά της τρομοκρατίας, διευκρίνισε η Σουζάν Κίφερ.

Η σχετική απόφαση, βάσει της οποίας ακυρώθηκε η εγγραφή του παλαιστινιακού κινήματος στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ, στον οποίο είχε περιληφθεί τον Δεκέμβριο 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ελήφθη στις 17 Δεκεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εγγραφή ήταν βασισμένη «όχι σε γεγονότα εξακριβωμένα και θεμελιωμένα με αποφάσεις αρμόδιων κρατικών αρχών, αλλά σε συμπεράσματα που προέρχονται από τον Τύπο και το Ιντερνετ».

Οι συνέπειες της περίληψης της Χαμάς στη μαύρη λίστα, ανάμεσά τους το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων στην Ευρώπη, θα διατηρηθούν προσωρινά εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης. Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη δεν αναμένεται να λάβει απόφαση πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο.

Το παλαιστινιακό κίνημα χαρακτήρισε «ανήθικη πράξη» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έφεση .

«Η εμμονή της ΕΕ στην εγγραφή της Χαμάς στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων αποτελεί ανήθικη πράξη που αντανακλά την μονομέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της υπέρ του ισραηλινού κατακτητή, η οποία προσφέρει σε αυτόν κάλυψη για τα εγκλήματά του κατά του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By