Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

«Εφιάλτης» η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους πολίτες του Σαράγεβο, με στόχο τη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων και των εκπομπών καυσαερίων, αποφάσισε ο δήμος της πρωτεύουσας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα ιδιαίτερα υψηλά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το Σαράγεβο, όπως και άλλες πόλεις των χωρών της Βαλκανικής, «υποφέρουν» από την ατμοσφαιρική ρύπανση τη χειμερινή περίοδο, καθώς εκτός των οχημάτων που εκλύουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα, η κατάσταση επιδεινώνεται με την καύση διαφόρων υλικών σε τζάκια ή σόμπες, που μπορεί μεν να είναι προσωρινή λύση για τη θέρμανση, όμως, όπως επισημαίνουν ειδικοί, είναι «βόμβα» για τη δημόσια υγεία.

Στους κατοίκους του Σαράγεβο θα δοθούν επίσης μάσκες και συσκευές καθαρισμού του αέρα και έμφαση θα δοθεί, αρχικά, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αρχής γενομένης από τα παιδιά.

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα στο Σεράγεβο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το σταθμό μέτρησης Bjelave, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, βρισκόταν σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι και η μέση ποσότητα αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM10, που ξεπερνά κατά πολύ τα επιτρεπτά επίπεδα.

Από τις 11 Ιανουαρίου, όταν σήμανε «συναγερμός» για την υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αρχές επιχειρούν να βρουν τη βέλτιστη λύση, όμως δεν φαίνεται να τα έχουν καταφέρει. Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης οδήγησε εκατοντάδες πολίτες να διαδηλώσουν για την κακή ποιότητα του αέρα, τόσο στο Σαράγεβο, όσο και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, όπως η Τούζλα και η Ζένιτσα.

Στις αρχές του 2020, ο δήμος Prozor-Rama εισήγαγε δωρεάν δημόσιες μεταφορές για όλους τους κατοίκους του και, με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να δώσει λύση τόσο στο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης, όσο και σε αυτό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο συνεργάτης του δημάρχου, Γιόσιπ Γιούρισιτς, δήλωσε ότι η ιδέα αυτή ήταν προϊόν της συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με τους δημότες. «Η ιδέα γεννήθηκε μέσω της καθημερινής μας συνεργασίας με τους πολίτες. Είδαμε την ανάγκη για τη δωρεάν δημόσια μεταφορά πολιτών, ως λύση στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εκτός από τη μεταφορά παιδιών από τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οργανώνουμε επίσης τη μεταφορά των κατοίκων» επισήμανε.

Με αυτό το έργο -πρόσθεσε ο κ. Γιούρισιτς- «η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μειωθούν και θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By