Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΕΦΚΑ: Οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα φιλέτα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Πολλαπλασιάζονται τα ακίνητα του e-ΕΦΚΑ που οδεύουν προς αξιοποίηση, καθώς δρομολογείται η μακροχρόνια εκμίσθωση μιας σειράς ακινήτων «φιλέτων», ιδίως στο κέντρο της Αθήνας. Στις 29 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η υποβολή προσφορών για την ενοικίαση του κτιρίου που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Πρόκειται για ένα κτίριο γραφείων, το οποίο πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.

Ο ανάδοχος θα πρέπει να δεσμευτεί για την υλοποίηση επενδύσεων ανακατασκευής ελάχιστου ύψους 12,5 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ), ενώ το μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί σε 41.000 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 35 έτη, με δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον χρόνια, ήτοι 45 συνολικά. Το κτίριο περιλαμβάνει επτά ορόφους και είναι συνολικής επιφάνειας 6.878 τ.μ., ενώ έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Σήμερα, στεγάζει αρχεία του e-ΕΦΚΑ. Σημειωτέον ότι πρόκειται για επαναληπτικό διαγωνισμό, καθώς ο προηγούμενος δεν απέφερε αποτέλεσμα.

Ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο, για το οποίο προκηρύχθηκε πρόσφατα διαγωνισμός μακροχρόνιας ενοικίασης, αφορά σε ένα κτίριο γραφείων στην οδό Πειραιώς 64. Πρόκειται για ένα οκταώροφο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2.568 τ.μ., το οποίο βρίσκεται σε στάδιο αποκατάστασης, αποτελώντας ένα σημαντικό κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου. Ο ανάδοχος θα δεσμευτεί για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 10,3 εκατ. ευρώ, ενώ ως ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχουν οριστεί τα 115.000 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται στα 20 έτη, με δικαίωμα παράτασης κατά πέντε ακόμα χρόνια.

Παράλληλα, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει την επόμενη «μαγιά» ακινήτων προς αξιοποίηση, καθώς πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η υποβολή προσφορών για την ανάθεση εκτίμησης της μισθωτικής αξίας, ή μελέτης αξιοποίησης για οκτώ ακόμα ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει αυτοτελές ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Βίκτωρος Ουγκώ 13 στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 1.100 τ.μ., το οποίο στο παρελθόν φιλοξενούσε το ξενοδοχείο «Athens Inn», δυναμικότητας 30 δωματίων. Ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο, αφορά σε αυτοτελές κτίριο 4.131 τ.μ. κι επτά ορόφων, επί της οδού Μιαούλη 17-19 στον Πειραιά. Ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο, οκτώ ορόφων, που οδεύει προς αξιοποίηση, βρίσκεται στην οδό Πατησίων 30, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για κτίριο γραφείων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1977 και πλαισιώνεται από 14 ισόγεια καταστήματα και έναν υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων. Αντίστοιχα, στην Θεσσαλονίκη, ο e-ΕΦΚΑ προωθεί την αξιοποίηση ενός διατηρητέου κτιρίου στην οδό Μητροπόλεως 59. Πρόκειται για κτίριο αποτελούμενο από οκτώ διαμερίσματα.

Δείγμα των προθέσεων του e-EΦΚΑ για ενεργότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του και αύξηση των εσόδων από αυτήν, αποτελεί και η πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας σχετικής εταιρείας Ειδικού Σκοπού. Την θέση του Προέδρου της εν λόγω εταιρείας, ανέλαβε ο κ. Φίλιππος Κονταξής, ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία στην αξιοποίηση ακινήτων, έχοντας θητεύσει, μεταξύ άλλων και στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Αντίστοιχα, η κα Κατερίνα Τζωάννου θα έχει τον ρόλο της διευθύνουσας συμβούλου, μέχρι πρότινος project manager στην ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino).

Ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει 400 ακίνητα πανελλαδικά, με συνολική αντικειμενική αξία άνω του 1 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 20% των ακινήτων και δη εκείνων με την μεγαλύτερη αξία, αξιοποιείται με μεγάλη δυσκολία, καθώς απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια για την λειτουργική αναβάθμισή τους και την επανατοποθέτησή τους στην αγορά. Ένας ακόμα στόχος που έχει τεθεί μέσω της λειτουργίας της νέας εταιρείας, είναι η άμεση αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του Φορέα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By