Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Εφορία: Μαζικό «ξεκαθάρισμα» οφειλών και επιστροφών φόρων για να εκταμιευτούν τα… ρέστα

Αγωνία…. τέλος για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία και περιμένουν μπλοκαρισμένες επιστροφές φόρου.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν σε μαζικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές προς την εφορία και τώρα η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να επιστρέψει τα… ρέστα! Δηλαδή, ένα ποσό ύψους 64 εκατ ευρω που αφορά σε 220.000 ΑΦΜ ή αλλιώς, σε 317.000 τίτλους επιστροφής.

Πρακτικά αυτό που έγινε είναι το εξής: Αντί κάθε εφορία να τρέξει τους συμψηφισμούς ξεχωριστά, αυτοί πραγματοποιήθηκαν από την κεντρική υπηρεσία και μάλιστα με πολύ πιο συνοπτικές και γρήγορες διαδικασίες.

Από το όλο αυτό το εγχείρημα, προέκυψε κι άλλο ενδιαφέρον στοιχείο: Βρέθηκαν και 230.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι δικαιούνται να πάρουν επιστροφή φόρου 32 εκατ, ευρώ, αλλά δεν μπορούν να βρεθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Έτσι, θα λάβουν ένα e-mail από την ΑΑΔΕ, με το οποίο θα τους καλεί να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στο Taxisnet, ωστε να μπορέσουν να τους πιστωθούν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται.

Μετά τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό επιστροφών φόρου και οφειλών στην εφορία, η ΑΑΔΕ προετοιμάζεται να επεκτείνει το πείραμα και με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, αντλώντας τα σχετικά στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, οι επιστροφές φόρου έφτασαν τα 785 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 680 εκατ. ευρώ. Πλέον το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ ικανοποιούνται σε διάστημα 90 ημερών, ενώ έχει ανοίξει ο δρόμος και για τις αυτοματοποιημένες επιστροφές ΦΠΑ.

Για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργείται μια «χρυσή» λίστα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Η ένταξη στη χρυσή λίστα (μεσώ 2 αξιολογήσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο) θα γίνεται εφόσον δεν εντοπίζονται φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Για όλους αυτούς θα ξεκλειδώνουν άμεσα και κατά προτεραιότητα οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, που θα πρέπει να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή.

Συγκεκριμένα, στη χρυσή λίστα θα εντάσσονται όσοι:

Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%

Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις

Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

By