Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

EFSF: Εγκρίθηκε η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

Ως νέα ημερομηνία λήξης του ελληνικού προγράμματος ορίστηκε η 28η Φεβρουαρίου του 2015

euro

Την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έλαβε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη για δίμηνη τεχνική παράταση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ως νέα ημερομηνία λήξης του ελληνικού προγράμματος ορίστηκε η 28η Φεβρουαρίου του 2015 έναντι 31ης Δεκεμβρίου του 2014, ως είχε αρχικά οριστεί.

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, τα εναπομείναντα 1,8 δισ. ευρώ του προγράμματος μπορούν πλέον να εκταμιευτούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Η τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF για δύο μήνες, δίνει στην Ελλάδα χρόνο για να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση με την τρόικα», δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF και ESM, Klaus Regling. «Η παράταση του μηχανισμού και των ομολόγων του EFSF για δύο μήνες διασφαλίζει ότι αυτά τα κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα για την Ελλάδα. Αυτό θα καθησυχάσει τις αγορές. Η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την περίοδο για να προχωρήσουν σε μια follow-up διευθέτηση».

Στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, το Eurogroup επαναδιατύπωσε ότι θα εξέταζε ευνοϊκά το ελληνικό αίτημα για μια προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) από τον ESM ως follow-up στο τωρινό πρόγραμμα της Ελλάδας. Επισημαίνεται δε ότι ο ESM θα χορηγήσει μια ECCL μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στο να επαναφέρουν την οικονομία τους σε υγιέστερη βάση, αλλά υπάρχει ακόμη ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Regling. «Με την παράταση του προγράμματος του EFSF και την προοπτική της στήριξης του ESM στη συνέχεια, οι προϋποθέσεις υπάρχουν κατ’ αρχήν για να συνοδεύσουν την Ελλάδα προς μια πλήρη οικονομική ανάκαμψη και πρόσβαση στην αγορά».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By