Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Έφυγαν χωρίς συμφωνία οι Θεσμοί

Χωρίς συμφωνία και με τα μεγάλα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, αποχώρησαν από την Αθήνα οι Θεσμοί μετά την τελευταία άκαρπη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο διάρκειας 2,5 ωρών στο Χίλτον.

Οι δανειστές και συγκεκριμένα η πλευρά του ΔΝΤ παρέμεινε αμετακίνητη στην περικοπή συντάξεων, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να μην ολοκληρωθεί, ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές.

Στις 21:00 το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, από την οποία η Ελλάδα δεν περιμένει κάτι ουσιαστικό για τη συμφωνία.
Κυβέρνηση: «Σημαντική πρόοδος»

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού παράγοντα, καταγράφηκε σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από το τέλος της σημερινής συνάντησης των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με την οποία ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη φάση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο για διάφορα ζητήματα «που θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση». Προκειμένου, όπως επισήμανε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, να καταγραφεί ακόμη περισσότερη πρόοδος στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Τα τρία βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, είναι:

*Το μέγεθος του πακέτου από το 2019.

*Κάποιες διαφορές στην ισορροπία των αντίμετρων (για παράδειγμα, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, εμείς θέλουμε μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ).

*Τα εργασιακά.

Ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν». Υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.

Aπό την άλλη πλευρά, άλλος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον Μάιο, δήλωσε «δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί…».

ΔΝΤ: Νωρίς να εικάσουμε πότε θα επιτευχθεί συμφωνία

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι «η αποστολή του ΔΝΤ είναι στην Αθήνα και διαπραγματεύεται, επομένως προσπαθούμε να μην παρεμβαίνουμε με δηλώσεις».

Παρ” όλα αυτά, τόνισε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημαντικά πεδία και είναι κάτι που χαιρετίζουμε”, όμως «παραμένουν οι διαφωνίες σε άλλα σημαντικά πεδία. Είναι πολύ νωρίς να εικάσουμε πότε θα επιτευχθεί συμφωνία” στο κομμάτι που αφορά το ΔΝΤ, διευκρίνισε και έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Τέλος αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως «είμαστε σαφείς αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί και έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν κάνουμε λόγο για «κούρεμα”.»

(Visited 1 times, 1 visits today)