Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Έγγραφο – «φωτιά» της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος που ερευνούσε τις εταιρείες του Λαυρεντιάδη

Νέα διάσταση στην υπόθεση Πετσίτη δίνει ένα έγγραφο με ημερομηνία 2 Μαΐου 2017, του τότε προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Παντελή.

Με το έγγραφο αυτό, το οποίο έχει στην κατοχή της η εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Παντελής (ο οποίος αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα, όπως είχε προγραμματιστεί) ζητάει πληροφορίες για τις οφειλές των εταιρειών Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, κι άλλων εταιρειών συμφερόντων τότε του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα «Νέα», οι εταιρείες αυτές κίνησαν προφανώς το ενδιαφέρον των ελεγκτικών Αρχών, λόγω των διευκολύνσεων που είχαν από τη ΔΕΠΑ, με ενδεχόμενη ζημία εις βάρος του Δημοσίου.

Με το έγγραφό του ο πρόεδρος της Αρχής ζητούσε από τη ΔΕΠΑ «να αποσταλούν άμεσα τα αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές, καθώς και τυχόν ρυθμίσεις που έχουν γίνει από από τις εν λόγω εταιρείες». Επίσης, ζητούσε να «αποσταλούν άμεσα αντίγραφα εισηγήσεων της νομικής, οικονομικής κι εμπορικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ από το 2015 έως σήμερα».

Το 2015 είναι το πλέον ενδιαφέρον έτος, καθώς από τότε -αναφέρει το δημοσίευμα- ο Μ. Πετσίτης έχει μόνιμη παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει ήδη οριστεί ως αντιπρόσωπος Κύπριων δικηγόρων από το γραφείο του -συνταξιδιώτη στη Βενεζουέλα Ν. Παππά- Αρτέμη Αρτεμίου.

Επίσης, από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ο Θ.Κιτσάκος, πρώην τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ELFE.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κιτσάκου, είναι και η εποχή που άρχισαν οι επισκέψεις του Μάνου Πετσίτη στη ΔΕΠΑ ως «εκπροσώπου υπηρεσιών του Μαξίμου».

Εντύπωση αλλά και πλήθος ερωτημάτων συνεχίζει να προκαλεί η ξαφνική ανέλιξη του παιδικού φίλου του Ν. Παππά, ο οποίος από εκεί που ήταν ένας σερβιτόρος-μέτοχος σε καφέ, με απολαβές μόλις 4.911 ευρώ ετησίως, κατάφερε μέσα σε μόλις τρία χρόνια να έχει εισοδήματα ύψους 204.160 ευρώ, προερχόμενα από έναν κύκλο επιχειρηματιών φιλικών προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως αναφέρει το protagon.gr, το 2015 έλαβε από την Ionios Financial -η οποία τελεί υπό εκκαθάριση- 17.500 ευρώ.

Το 2016 δήλωσε απολαβές 72.693 ευρώ από την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, 45.935 ευρώ από την Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, 32.500 ευρώ από την TAF Sports Marketing, 28.000 ευρώ από τη Forthnet, 20.032 ευρώ από την εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών D-Project, και 5.000 ευρώ από την Ι.Κ.Ε. με την επωνυμία LMI.

Οι συνολικές απολαβές του Πετσίτη αυτή τη διετία ανήλθαν σε 316.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το 2017 η ELFE αύξησε την αμοιβή του κατά 65% στα 128.500 ευρώ, ενώ οι συνολικές ετήσιες απολαβές του από τις υπόλοιπες υπηρεσίες στη Forthnet και την TAF ήταν 219.000 ευρώ.

Το χρονικό της ανέλιξής του Μ. Πετσίτη είναι εντυπωσιακό, όπως και οι σχέσεις του με Αρτεμίου, Μαξίμου και Λαυρεντιάδη…

5 Αυγούστου 2013

Ο Αρτέμης Αρτεμίου, Κύπριος δικηγόρος με ειδίκευση στις offshore εταιρίες, συνταξιδεύει με τον Νίκο Παππά, διευθυντή τότε του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στο Καράκας. Την αποκάλυψη κάνει τρία χρόνια αργότερα ο «Ελεύθερος Τύπος».

Ιούλιος 2015

Το νομικό γραφείο Αρτεμίου αναλαμβάνει τη διαχείριση κυπριακών εταιριών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank. Οι συγκεκριμένες εταιρίες είχαν λάβει το 2010 δάνεια για την εξαγορά της εταιρίας λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που ως γνωστόν σήμερα εμφανίζει χρέη 120 εκατομμυρίων προς τη ΔΕΠΑ.

Σεπτέμβριος 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανακερδίζει τις εκλογές και ο Πετσίτης φωτογραφίζεται περιχαρής με τον Τσίπρα και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Παράλληλα, ο Αρτεμίου ιδρύει offshore με μοναδική δραστηριότητα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα στο protagon.gr, ένα συμβόλαιο για συμβουλευτικές υπηρεσίες για λιπάσματα.

Δεκέμβριος 2015

Αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΔΕΠΑ ο Θ. Κιτσάκος, παλαιό στέλεχος της Νεοχημικής του ομίλου Λαυρεντιάδη και κινεί τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών της ELFE, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς και το Μαξίμου, όπως αναφέρει ο ίδιος. Βασικό του σχέδιο να «ανταλλάξει» τα χρέη, που διαρκώς διογκώνονται, με ακίνητα.

Οκτώβριος 2016

Ο Αρτεμίου συναντάται στο Μαξίμου και «συλλαμβάνεται» φωτογραφικά από τον «Ε.Τ.» κρατώντας στα χέρια μία άδεια πλαστική σακούλα. Ο ίδιος μετά υποστηρίζει ότι είχε κομίσει στο Μαξίμου επενδυτική πρόταση πελάτη του.

Δεκέμβριος 2016

Στο τέλος της χρονιάς ο Μ. Πετσίτης εμφανίζεται να έχει εισπράξει 72.693 ευρώ από εταιρείες του Λαυρεντιάδη, ενώ συνολικά τα εισοδήματά του ξεπέρασαν τις 204.000 ευρώ από συμβάσεις τηλεοπτικών εταιρειών και επιχειρήσεων πρακτόρευσης αθλητικών γεγονότων.Σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκο -που σήμερα διώκεται για ευνοϊκή μεταχείρηση των εταιρειών του Λαυρεντιάδη, ο Πετσίτης τον επισκεπτόταν τότε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου. Επιπλέον ο Πετσίτης είναι φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα νομικού εταίρου του γραφείου Αρτεμίου.

Μάρτιος 2017

Η offshore, που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Αρτεμίου με μοναδική δραστηριότητα το συμβόλαιο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για λιπάσματα διαλύεται μία εβδομάδα πριν την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ.

Δεκέμβριος 2017

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ασκεί δίωξη κατά του Λαυρεντιάδη, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της νέας διοίκησης της ΔΕΠΑ, για απάτη κατ΄εξακολούθηση εις βάρος του δημοσίου και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Ο Πετσίτης στη διάρκεια του 2017 είχε εισπράξει 128.000 ευρώ από την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά του Λ. Λαυρεντιάδη, ενώ συνολικά την χρονιά εκείνη είχε εισοδήματα 176.000 ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By